37

Wikileaks onthult IMF-dreigementen naar Duitsland en Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) probeert zowel Griekenland als Duitsland onder druk te zetten om toe te geven aan de eisen van het IMF inzake het noodprogramma voor Griekenland. Dat blijkt uit een gelekt telefoongesprek van hoge IMF-ambtenaren van 19 maart, gepubliceerd door Wikileaks.

Het IMF wil ‘de vluchtelingensituatie’ gebruiken om Duitsland onder druk te zetten schuldenverlichting te accepteren, door te dreigen de samenwerking op te zeggen met de EU. Zo zou Poul Thomsen, hoofd van het Europese kantoor van het IMF in Brussel en Parijs, gezegd hebben:

En dan zeggen wij in feite: Kijk, u, mevrouw Merkel, u staat voor een vraag: wat is kostbaarder: verdergaan zonder het IMF? […] of kiezen voor de schuldverlichting waarvan wij denken dat die Griekenland nodig heeft om ons aan boord te houden? Toch? Daar gaat het om.

Het IMF vindt de Europese Commissie te ‘soft’ voor de Grieken en wil niet meebetalen aan het laatste noodpakket voor Griekenland van 86 miljard euro (geld dat Griekenland nodig heeft om schulden af te betalen aan het IMF en de Europese Centrale Bank). Om de Grieken te dwingen eerst de Griekse staatsschuld van bijna 180 procent van het bruto binnenlands product weg te werken, dreigen ze met volledige terugtrekking van hun steun. Thomson:

In het verleden is er maar één moment geweest waar een beslissing werd genomen en dat was toen ze echt bijna geen geld meer hadden en op het punt stonden failliet te gaan […] en dat gaat mogelijk opnieuw gebeuren.

De Griekse premier Alexis Tsipras vat deze opmerking op als een dreigement om het bewust op een crisis laten aankomen, zoals vorig jaar gebeurde, en schrijft in een reactie aan het IMF:

Het gebruiken van een credit event [een technisch faillissement] om Griekenland en de andere lidstaten onder druk te zetten gaat duidelijk over de grenzen van het onderhandelingsproces zoals wij dat opvatten.

Cc-foto: IMF-voorzitter Christine Lagarde

Geef een reactie

Laatste reacties (37)