Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WikiLeaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS

  •  
04-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
Julian Assange extradition

© File photo dated 11/04/19 of Julian Assange, who will find out whether he will be extradited to the United States.

Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter bepaald. De rechter ziet uitlevering niet zitten vanwege zorgen over de geestelijke gezondheid van de WikiLeaks-oprichter. De Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze tegen de uitspraak in beroep zullen gaan. Assange wordt in de VS verdacht van spionage en het hacken van computers van de overheid.
Volgens Amerikaanse aanklagers heeft de WikiLeaks-oprichter de levens van Amerikaanse informanten in gevaar gebracht door in 2010 en 2011 honderdduizenden documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en diplomatieke berichten te publiceren. De advocaten van Assange brengen daar tegenin dat WikiLeaks met de publicatie oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen aan het licht bracht.
Assange zit sinds april 2019 vast in een Britse gevangenis. Daarvoor zat hij zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar was hij naartoe gevlucht omdat hij niet uitgeleverd wilde worden aan Zweden wegens een onderzoek naar twee vermeende verkrachtingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.