Laatste update 15:20
99

Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd

Julian Assange, oprichter van Wikileaks, is door de Londense politie gearresteerd. Dat heeft het politiekorps laten weten. Assange hield zich jarenlang schuil in de ambassade van Ecuador om een arrestatie te voorkomen. Dat hij nu wel aangehouden kon worden, komt doordat Ecuador het asiel van Assange heeft ingetrokken. De arrestatie gebeurde op verzoek van de Amerikaanse overheid, die om de uitlevering van Assange heeft gevraagd.

De VS wil Assange berechten wegens het lekken van militaire staatsgeheimen, specifiek de videobeelden waarop te zien is hoe bij een Amerikaanse helikopteraanval Iraakse burgers worden gedood. Een incident dat door de Amerikanen in de doofpot werd gestopt, maar door Chelsea Manning werd doorgespeeld aan Assange. Manning kwam in 2010 vast te zitten en werd in 2013 veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar. In 2017 verleende toenmalig president Barack Obama haar gratie. Assange werd echter nooit opgepakt voor het lekken van de videobeelden.

In 2010 werd Assange beschuldigd van meervoudige verkrachting in Zweden. Hij werd gearresteerd in Groot-Brittannië, maar op borgtocht vrijgelaten. Volgens Assange was de Zweedse beschuldiging een manier om hem uitgeleverd te krijgen aan de Verenigde Staten. In 2012 vluchtte Assange in Londen de ambassade van Ecuador in, waar hij tot aan vandaag verbleef. Vorige week liet president Moreno van Ecuador weten dat Assange ‘de gastvrijheid van Ecuador’ had geschonden, onder meer door het verspreiden van privé-foto’s van Moreno. Op die gronden is het asiel opgeheven.

Beeld: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (99)