19

Wikileaks-oprichter Julian Assange wil naar Frankrijk

President Hollande laat hem direct weten dat hij niet welkom is

Wikileaks-oprichter Julian Assange wil graag naar Frankrijk. Dat schrijft hij min of meer in een open brief in de Franse krant Le Monde aan de Franse president, François Hollande. ‘Alleen Frankrijk is nu in staat om me de nodige bescherming te bieden tegen de politieke vervolgingen waarvan ik het object ben’, schrijft hij. In een reactie laat Hollande direct weten niet geïnteresseerd te zijn in het huisvesten van de opgejaagde journalist.

Assange verblijft sinds juni 2012 al in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, omdat Groot-Brittannië hem wil uitleveren aan Zweden, dat hem wil berechten voor verkrachting. De verkrachtingszaak is ingewikkeld, omdat in Zweden seks zonder condoom al onder verkrachting kan vallen. Assange vreest dat wanneer hij wordt uitgezet naar Zweden, dat land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij vervolgd zal worden voor zijn Wikileaks-onthullingen.

In de open brief zet Assange uiteen wat hem de afgelopen jaren allemaal is overkomen. De Franse regering gaf eerder aan dat asiel misschien tot de mogelijkheden zou behoren, nadat gebleken is dat de NSA ook hooggeplaatste Franse functionarissen heeft afgeluisterd. Maar daar is Hollande dus snel op teruggekomen.

Assange schrijft in zijn brief onder meer:

Voor het simpele feit van het publiceren van informatie die het publiek belang dient, welke door anonieme bronnen aan WikiLeaks zijn doorgegeven, word ik persoonlijk vervolgd voor spionage, samenzwering om te spioneren, diefstal of schending van eigendom van de Amerikaanse overheid, schending van de wet van computerfraude en algemene samenzwering, waardoor ik een levenslange gevangenisstraf of erger riskeer.

Alleen Frankrijk is nu in staat me de nodige bescherming te bieden tegen, en echt alleen tegen, de politieke vervolgingen waarvan ik het object ben.

President Hollande schrijft in zijn verklaring:

Frankrijk heeft de brief ontvangen van de heer Assange. Na uitgebreide bestudering kan Frankrijk in het licht van de huidige juridische situatie van de heer Assange diens verzoek niet inwilligen. Er is geen sprake van direct gevaar voor de heer Assange. Daarnaast is er een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Edit: Eerder stond in dit artikel dat Assange asiel heeft aangevraagd in Frankrijk. Dat is incorrect; hij heeft geen officiële asielaanvraag ingediend

Lees hier de open brief van Assange

cc-foto: Espen Moe

Geef een reactie

Laatste reacties (19)