Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wikileaks-oprichter Julian Assange wil naar Frankrijk

  •  
03-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
assange300_11.jpg

© cc-foto: Espen Moe https://flic.kr/p/7NGyrz

President Hollande laat hem direct weten dat hij niet welkom is
Wikileaks-oprichter Julian Assange wil graag naar Frankrijk. Dat schrijft hij min of meer in een open brief in de Franse krant Le Monde aan de Franse president, François Hollande. ‘Alleen Frankrijk is nu in staat om me de nodige bescherming te bieden tegen de politieke vervolgingen waarvan ik het object ben’, schrijft hij. In een reactie laat Hollande direct weten niet geïnteresseerd te zijn in het huisvesten van de opgejaagde journalist.
In de open brief zet Assange uiteen wat hem de afgelopen jaren allemaal is overkomen. De Franse regering gaf eerder aan dat asiel misschien tot de mogelijkheden zou behoren, nadat gebleken is dat de NSA ook hooggeplaatste Franse functionarissen heeft afgeluisterd. Maar daar is Hollande dus snel op teruggekomen.
Assange schrijft in zijn brief onder meer:
Voor het simpele feit van het publiceren van informatie die het publiek belang dient, welke door anonieme bronnen aan WikiLeaks zijn doorgegeven, word ik persoonlijk vervolgd voor spionage, samenzwering om te spioneren, diefstal of schending van eigendom van de Amerikaanse overheid, schending van de wet van computerfraude en algemene samenzwering, waardoor ik een levenslange gevangenisstraf of erger riskeer.
Alleen Frankrijk is nu in staat me de nodige bescherming te bieden tegen, en echt alleen tegen, de politieke vervolgingen waarvan ik het object ben.
President Hollande schrijft in zijn verklaring:
Frankrijk heeft de brief ontvangen van de heer Assange. Na uitgebreide bestudering kan Frankrijk in het licht van de huidige juridische situatie van de heer Assange diens verzoek niet inwilligen. Er is geen sprake van direct gevaar voor de heer Assange. Daarnaast is er een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
Edit: Eerder stond in dit artikel dat Assange asiel heeft aangevraagd in Frankrijk. Dat is incorrect; hij heeft geen officiële asielaanvraag ingediend
Lees hier de open brief van Assange
cc-foto: Espen Moe

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.