10

Wikileaks: Peruaanse overheid wist van illegale houtkap

Het illegaal gekapt hout uit Peruaanse Amazone wordt afgenomen door Amerikaanse bouwmarkten

De illegale houtkap in Peru haalde enkele weken geleden de internationale krantenkoppen. Uit een gelekte cable blijkt nu dat de Peruaanse overheid hier van wist. In het geheim hebben zij toegegeven dat 70 tot 90 procent van het expertmahoniehout illegaal gekapt wordt. Ook zijn ze zich er van bewust dat het illegaal gekapte hout wordt ‘witgewassen’ door ‘vervalsing van documenten, houtkap buiten de concessiegrenzen en omkoperij’.

Amerika is een belangrijke speler in de uitgebreide handel in illegaal hout uit Peru. Survival International meldt dat de gelekte cable de Amerikaanse regering in verlegenheid brengt. Verscheidene Amerikaanse bouwmarkten gaven toe nog altijd hardhout uit de Amazone te importeren.

De cable onthult dat in 2005, 88 procent van het illegaal gekapte Peruaanse exportmahoniehout afgenomen werd door de VS. In een cable uit 2006 alarmeert de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Peru, James Struble zijn overheid over zijn schokkende ontdekking. Hij citeerde ‘onofficiële schattingen van ‘IRENA’, een instituut voor natuurlijke hulpbronnen van de Peruaanse overheid.

Het illegale hout komt uit beschermde gebieden. De stammen die er woonden zijn inmiddels verjaagd door de houtkappers en gevlucht naar Brazilië. Stephen Corry, directeur van Survival International begrijpt niet waarom de Amerikaanse regering niets heeft gedaan terwijl ze wisten waar het hout wat ze afnamen vandaan kwam.

“Het is onbegrijpelijk dat er vijf jaar later nog steeds sprake is van systematische illegale houtkap en een volledig gebrek aan bescherming van het leefgebied van kwetsbare stammen. Consumenten in de VS en Europa kunnen simpelweg niet bouwen op documenten die beweren dat het Peruaanse mahoniehout duurzaam is. Deze documenten zijn duidelijk niet het papier waard, waarop zij zijn geschreven.”

cc-foto: BBCWorldService

Geef een reactie

Laatste reacties (10)