34

WikiLeaks: Sarkozy is tiran en president Britse bank ‘moet weg’

Mervin King blijkt stille kracht achter draconische bezuinigingen … Gulp Sarkozy blijft open staan

In Engeland wordt naar aanleiding van WikieLeaks-onthullingen geroepen om het aftreden van Mervin King, de topman van de Britse Centrale Bank. King wordt geacht zijn functie neutraal te vervullen maar uit WikiLeaks-documenten blijkt dat hij tegen de regels in een zeer actieve politieke rol heeft gespeeld.

Onder druk van King zouden de Conservatieven binnen de regering over zijn gegaan tot extreem zware bezuinigingsmaatregelen. Volgens David Blachflower, voormalig bestuurder van de bank, is King daarom niet meer geschikt als topbankier nu hij kleur heeft bekend. Dat meldt The Guardian, een krant die samen met New York Times, El Pais,  Le Monde en Der Spiegel vooraf inzage heeft gekregen in WikiLeaks documenten.
Extra pijnlijk is dat uit de WikiLeaks documenten blijkt dat topman King vooraf weinig vertrouwen had in de huidige conservatieve premier Cameron en zijn minister van financiën. Hij noemde ze onervaren, beschuldigde ze van gebrek aan diepgang en van politiek opportunisme.

Sarkozy, een speciaal geval

Amerikanen noemen Sarkozy in de diplomatieke stukken een licht geraakte, zelfingenomen en onvoorspelbare tiran. Zijn medewerkers zijn zo bang voor hem dat ze een keer het presidentiële vliegtuig van koers lieten veranderen om te voorkomen dat hij de Eiffel-toren zag die was verlicht in de kleuren van de Turkse vlag. Die verlichting was een idee van de linkse burgemeester van Parijs tere ere van het bezoek van de Turkse premier. De medewerkers vreesden dat hij in woede zou ontsteken. Dezelfde medewerkers durven ook niets meer te zeggen als de presidentiële gulp per ongeluk open staat.

Amerikaanse diplomaten beschrijven hoe naaste medewerkers van Sarkozy zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat hij in woede uitbarst. 

The Guardian heeft een overzicht van de nieuwtjes die de derde dag van de WikiLeaks onthullingen opleveren. Zoals de vrees voor het nucleaire arenaal van Pakistan, de plannen om er een staatsgreep te plegen, een keiharde maar afgevoerde verkiezingscampagne die Britse Liberalen wilden voeren tegen hun huidige coalitiepartner Cameron en gehieme loftuitingen van de Amerikanen voor een ex-gevangene van Guantanamo.

cc-foto: Downing Street 10

Geef een reactie

Laatste reacties (34)