90

WikiLeaks: Verhagen blijkt VS-lakei (en is daar trots op)

Politicus ging direct bij Amerikanen langs kort voor hij tot minister werd beëdigd: 'Want nu kan ik nog vrij praten' 

HP / De Tijd onthult op basis van een nog niet vrijgegeven WikiLeaks-document dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zich nog voor zijn officiële benoeming bij de Amerikaanse ambassade meldde.

Maxime Verhagen komt uit het ambassadeverslag, dat ook door de redactie van Joop is ingezien, naar voren als een overijverig pleitbezorger van de Amerikaanse zaak. Hij zoekt begin 2007 contact met de Amerikanen zo gauw duidelijk wordt dat hij minister van Buitenlandse Zaken zal worden in het kabinet Balkenende IV. Uit het geheime verslag: 

Verhagen was duidelijk opgewonden over zijn nieuwe verantwoordelijke functie en vertelde dat het bekleden van de functie van minister van Buitenlandse Zaken de vervulling  zijn ‘jongensdroom’ was. Hij was blij dat hij de mogelijkheid had met de VS ambassadeur te spreken voordat hij beëdigd wordt – waarschijnlijk op 22 februari – zodat hij nog ‘vrijuit’ kon praten als politicus, in plaats van als diplomaat. (NB: Volgens de medewerkers van Verhagen heeft hij een andere afspraak afgezegd om tijd vrij te maken voor een ontmoeting met ambassadeur Arnall).
Verhagen merkte op dat hij vaak bekritiseerd wordt door politieke tegenstanders omdat hij ‘te pro-Amerikaans’ zou zijn. Vanuit zijn visie, echter, is die kritiek juist een eerbewijs.
(…(
Door in te stemmen met een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur zelfs vóór hij zijn nieuwe functie bekleedt wil Verhagen zijn inzet duidelijk maken om een sterke trans-Atlantische agenda na te streven. Zijn banden met de Verenigde Staten zijn zowel persoonlijk als beroepsmatig, hij heeft er uitgebreid met zijn gezin rondgereisd (vaak met een camper) en nam in 1999 deel aan een door de Amerikaanse overheid gesponsorde uitwisseling in het kader van het International Visitor’s Leadership Program (IVLP). Zijn zoon zal ook binnenkort een zes maanden durende piloten-opleiding in Arizona volgen. (…) Verhagen’s poging om zo vroeg mogelijk met ons contact te zoeken wekt de indruk dat hij stevige en effectieve vriend in het Balkenende IV kabinet zal zijn.

Dat laatste is een geruststelling voor de Amerikanen want op de aanweizgheid van kritische PvdA ministers in het kabinet is men minder gerust, blijkt uit het verslag.

HP /De Tijd: Maxime Verhagen ‘will be a solid and effective friend in the Balkenende IV cabinet’

cc-foto: Latvian Foreign Ministry

Geef een reactie

Laatste reacties (90)