28

WikiLeaks waarschuwt voor smaadcampagne

Update: Arrestatiebevel tegen Assange ingetrokken

Een woordvoerder van het Zweedse OM heeft in een verklaring aan CNN gezegd dat Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks is aangeklaagd voor verkrachting. WikiLeaks zegt op Twitter
gewaarschuwd te zijn voor lasterende ‘vieze trucs’. Ook heeft de website nog niets van de politie vernomen en wijst WikiLeaks erop dat deze situatie zal afleiden van het echte probleem: De publicatie van 15.000 belastende documenten over de oorlog in Afghanistan.


Het lijkt erop dat er een lastercampagne is begonnen om WikiLeaks oprichter en woordvoerder Julian Assange zwart te maken. Het Zweeds tabloid Expressen publiceerde het verhaal van twee vrouwen die Assange aanklagen wegens verkrachting en aanranding. Hij wordt ervan verdacht de vrouwen afgelopen donderdag en ergens tussen zaterdag en zondag te hebben misbruikt.

Op de WikiLeaks Twitter-pagina is de volgende verklaring verschenen:

Niemand hier is benaderd door de politie. Onnodig om te zeggen dat dit heel storend zal zijn.” 

Ook zegt WikiLeaks gewaarschuwd te zijn voor “vieze trucs”. De aanklacht komt vlak voor de publicatie van duizenden Amerikaanse militaire documenten, waar hoogstwaarschijnlijk belastende informatie over de oorlog in Afghanistan staan.

De federale aanklager in Amerika verkent momenteel mogelijke aanklachten om de publicatie te stoppen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt in een brief aan WikiLeaks: “Het is de mening van het ministerie van Defensie dat WikiLeaks het materiaal in omstandigheden heeft verkregen die een schending zijn van het Amerikaans recht en dat zolang WikiLeaks het materiaal in handen heeft, de wet wordt overtreden”.

Update 18.30: CNN meldt dat de aanklacht tegen Assange inmiddels is ingetrokken. Volgens hoofdaanklaagster Eva Finne wordt de 39-jarige Australiër niet langer verdacht van verkrachting.

Update maandag 23 augustus: Zwiters OM ontkent fouten in aanklacht

Al Jazeera interviewde een woordvoerder van het Zwitserse Openbaar Ministerie. Zij beweert dat er geen fouten zijn gemaakt en dat de intrekking van de aanklacht een normale procedure is als na verloop van tijd meer informatie over de zaak boven water komt.

CNN: WikiLeaks founder charged with rape, molestation
Thinq: Smear campagne against WikiLeaks’ Assange begins

cc-foto: Jon Gos

Geef een reactie

Laatste reacties (28)