109

Wikileaks wijkt uit naar Zwitserland

Update: Lees Assange's antwoorden uit de online Q&A bij The Guardian... WikiLeaks heeft ook Nederlandse domeinnaam, WikiLeaks.nl ... Amerikaanse bedrijven staken dienstverlening onder druk politiek… Verkeer nu naar WikiLeaks.ch… Assange nog steeds op de vlucht... Bij arrestatie zal hij alle 250 duizend ambassade-documenten ongecensureerd verspreiden

De Amerikaanse DNS-provider van WikiLeaks heeft vannacht de ondersteuning van de klokkenluiderssite gestaakt. WikiLeaks is daardoor effectief onbereikbaar. Amerikaanse ambtenaren hebben te horen gekregen dat bezoek aan de site tot sancties kan leiden. WikiLeaks-oprichter Assange is opnieuw ondergedoken.

De Amerikaanse internetdienst Everydns.net is gestopt met de ondersteuning van WikiLeaks. De dienst is een cruciale wegwijzer voor internetverkeer. DNS is het systeem dat de eigenlijke cijfercode van internetservers vertaalt in makkelijk te onthouden namen als domeinnamen als wikileaks.org of microsoft.com. Door de dienst te staken weten andere computers niet meer waar ze het dataverkeer heen moeten leiden als gebruikers de domeinnaam wikileaks.org intikken. De klokkenluiderssite is daardoor praktisch onvindbaar geworden.

Everydns.net zegt dat het bedrijf gestopt is met de cruciale dienstverlening omdat WikiLeaks al dagenlang extreem zwaar wordt aangevallen met zogeheten DDoS-aanvallen, georkestreerde tsunami’s van bezoeken waardoor het systeem overbelast en daarmee onbereikbaar wordt. Door de aanhoudende aanvallen zou volgens Everydns.net de bereikbaarheid van de bijna half miljoen andere sites die het bedrijf bedient in gevaar komen. WikiLeaks zou 24 uur van tevoren gewaarschuwd zijn om een andere provider te kunnen zoeken.

Onder druk van de Amerikaanse politiek, met name senator Joe Lieberman (de Democratische vice-presidentskandidaat uit 2000 die min of meer naar de Republikeinen is overgelopen), hebben ook al twee andere bedrijven hun diensten aan WikiLeaks gestaakt. Amazon weigerde woensdag nog langer server-ruimte beschikbaar te stellen waardoor de site deels onbereikbaar werd. WikiLeaks reageerde daarop via Twitter met een sneer: ‘Als Amazon zich zo ongemakkelijk voelt met de vrijheid van meningsuiting, kunnen ze maar beter ook de verkoop van boeken staken.’

Vrijdag werd bekend dat ook Tableau, het bedrijf dat de visualisatie van statistische gegevens verzorgt (de overzichtelijke plaatjes die onder meer het aantal documenten per land laten zien), de samenwerking met WikiLeaks is gestopt. Het bedrijf is onder druk gezet door Lieberman. Medewerkers van de Amerikaanse Social Security Service kregen te horen dat ze de klokkenluiderssite niet mochten bezoeken op straffe van sancties. Dat geldt mogelijk ook voor andere ambtenaren. 

Om even over tienen vrijdagochtend werd bekend dat WikiLeaks vanaf nu via Zwitserland is te bereiken: wikileaks.ch

Zwitserland is ook het land waar Assange zelf asiel zou willen aanvragen. Waar de WikiLeaks-oprichter momenteel verblijft is onbekend. Hij zou zijn Britse schuilplaats hebben verlaten nu Zweden een gewijzigd arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Tot nu weigerde de Britse politie, die in contact staat met Assange, hem op te pakken vanwege procedurefouten. De linkse regering van Ecuador heeft Assange al eerder asiel aangeboden.

Update
WikiLeaks blijkt ook in Nederland een domeinnaam te hebben. De website is bereikbaar via Wikileaks.nl. De domeinnaam is geregistreerd via e-Dot Internetdiensten.

Om 14:00 gaf Julian Assange op TheGuardian.co.uk antwoord op vragen van lezers. Lees hier zijn antwoorden. 

Mocht hij worden gearresteerd dan zal Assange een bestand met alle 250 duizend documenten van de Embassy cables verspreiden. Dat heeft Wikileaks laten weten.
Via bijvoorbeeld downloadwebsite The Pirate Bay is een bestand van 1,4 GB te downloaden met daarin alle ongecensureerde documenten die Wikileaks wil verspreiden. Nu worden de documenten in verschillende delen gepubliceerd en zijn namen van bijvoorbeeld geheim agenten gecensureerd.

The Guardian: WikiLeaks vanishes from web as US company removes DNS support

Economist: Unpluggable

cc-foto: New Media Days

Geef een reactie

Laatste reacties (109)