Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WikiLeaks wil met Pentagon samenwerken

  •  
05-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_JulianAssange_Esthr_300_02.jpg
Klokkeluiderssite wil bij volgende onthulling van documenten voorkomen dat namen van informanten en burgers bekend worden
De klokkeluiderssite WikiLeaks wil met het Pentagon samenwerken alvorens opnieuw duizenden geheime documenten over militaire operaties in Afghanistan openbaar te maken. Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt dit verzoek serieus, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast.
The Daily Beast schrijft donderdag dat WikiLeaks deze keer met steun van het Pentagon wil voorkomen dat namen van burgers en informanten bekend worden.”De uitnodiging aan de regering-Obama staat open”, zei woordvoerder Daniel Schmitt van WikiLeaks.
Flickr_JulianAssange_Esthr_300
WikiLeaks onthulde vorige week ruim 90 duizend vanuit het Amerikaanse leger gelekte documenten. Dit ruwe materiaal bleek tientallen namen van Afghaanse informanten te bevatten. Dit is ook de Taliban in Afghanistan niet ontgaan. De islamisten kondigden direct aan dat de genoemde personen zullen worden opgespoord en gestraft, zo meldt ook de Volkskrant.
Tweede grote bestand
Wikileaks heeft donderdag nogmaals een groot gecodeerd bestand met de naam ‘Insurance’ op het web geplaatst. Trouw schrijft dat bloggers zeggen dat dit bestand twintigmaal groter is dan de partij geheime Amerikaanse veldverslagen over de oorlog in Afghanistan. Het publiceren van het nieuwe bestand valt volgens Wikileaks samen met ‘veiligheidsprocedures’. Assange zegt dat het beter was geen commentaar te geven. Het is opvallend dat Wikileaks een tweede groot bestand online zet nadat autoriteiten zich met hun bezigheden zijn gaan bemoeien. 
Lees meer The Daily Beast en de Volkskrant
Foto: WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Bron: Flickr cc Esthr

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.