11

WikiLeaks wil met Pentagon samenwerken

Klokkeluiderssite wil bij volgende onthulling van documenten voorkomen dat namen van informanten en burgers bekend worden

De klokkeluiderssite WikiLeaks wil met het Pentagon samenwerken alvorens opnieuw duizenden geheime documenten over militaire operaties in Afghanistan openbaar te maken. Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt dit verzoek serieus, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast.

The Daily Beast schrijft donderdag dat WikiLeaks deze keer met steun van het Pentagon wil voorkomen dat namen van burgers en informanten bekend worden.”De uitnodiging aan de regering-Obama staat open”, zei woordvoerder Daniel Schmitt van WikiLeaks.

WikiLeaks onthulde vorige week ruim 90 duizend vanuit het Amerikaanse leger gelekte documenten. Dit ruwe materiaal bleek tientallen namen van Afghaanse informanten te bevatten. Dit is ook de Taliban in Afghanistan niet ontgaan. De islamisten kondigden direct aan dat de genoemde personen zullen worden opgespoord en gestraft, zo meldt ook de Volkskrant.

Tweede grote bestand

Wikileaks heeft donderdag nogmaals een groot gecodeerd bestand met de naam ‘Insurance’ op het web geplaatst. Trouw schrijft dat bloggers zeggen dat dit bestand twintigmaal groter is dan de partij geheime Amerikaanse veldverslagen over de oorlog in Afghanistan. Het publiceren van het nieuwe bestand valt volgens Wikileaks samen met ‘veiligheidsprocedures’. Assange zegt dat het beter was geen commentaar te geven. Het is opvallend dat Wikileaks een tweede groot bestand online zet nadat autoriteiten zich met hun bezigheden zijn gaan bemoeien. 

Lees meer The Daily Beast en de Volkskrant

Foto: WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Bron: Flickr cc Esthr

Geef een reactie

Laatste reacties (11)