Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wikipedia gaat 24 uur op zwart

  •  
17-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Website woensdag uit de lucht in actie tegen Amerikaanse anti-piraterijwetgeving
De online encyclopedie Wikipedia gaat woensdag 24 uur uit de lucht. Dat heeft de oprichten Jimmy Walse bekend gemaakt. Wikipedia gaat op zwart in actie tegen de aanstaande Amerikaanse anti-piraterijwetgeving.
Wales twitterde:
Waarschuwing voor studenten! Doe je huiswerk op tijd. Wikipedia demonstreert woensdag tegen een slechte wet.
De details van de actie zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat vooral de Engelstalige pagina’s niet meer bereikbaar zullen zijn.
Ook Google, Twitter en Facebook hebben eerder acties aangekondigd. Het sociale medium Twitter lijkt echter niet zo ver te willen gaan als Wikipedia. De CEO liet in een reactie weten de actie van Wikipedia onverstandig en dom te vinden.
Wikipedia probeert met haar actie het Amerikaanse Congres beter te laten nadenken over een mogelijke nieuwe wetgeving. De zogeheten SOPA (Stop Online Piracy Act) moet toegang tot buitenlandse sites blokkeren als die gestolen of illegale content aanbieden. Volgens de internetgiganten zou de Amerikaanse overheid hiermee net als China, Maleisië en Iran zo het internet kunnen censureren.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.