Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wikipedia verwoest langst lopende toneelstuk ter wereld

  •  
29-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1050 keer bekeken
  •  
mouse_300.jpg
Eerst Wikileaks, nu dit: Wikipedia verklapt plot van Agatha Christie's thriler
Na de onthullingen van Wikileaks is er weer een nieuw schandaal losgebarsten rond het doorbreken van geheimen op internet. Fans van Agatha Christie zijn boos op Wikipedia voor het verpesten van een spannende thriller.
In het St Martins Theatre te Londen wordt al 58 jaar lang iedere onafgebroken het toneelstuk The Mousetrap van Agatha Christie opgevoerd, in totaal zo’n 24.000 keer. 
RTEmagicC_4898581945_fd4dd13f5b.jpg
The Mousetrap is een whodunnit rond een moordzaak, een klassiek gegeven waar zo’n beetje alle thrillers van Agatha Christie rond zijn opgebouwd. Uiteindelijk neemt het spannende verhaal een verrassende wending en wordt de dader bekend.
Na afloop van de voorstelling wordt het publiek gevraagd het plot niet te verklappen aan anderen.
Dat werkte 58 jaar lang goed maar nu is er een probleem want in Wikipedia wordt – zonder enige waarschuwing vooraf – de naam van de moordenaar bekend gemaakt.
Volgens sommigen is er daardoor sprake van een mondelinge afspraak waar de  Wikipedia contractbreuk mee pleegt.
Fans van het toneelstuk proberen de site over te halen die onthulling te verwijderen of in ieder geval te voorzien van een waarschuwing. Volgens de Britse krant The Independent on Sunday is dat geen eenvoudige zaak. Wikipedia wil er niet aan mee werken omdat volgens de site dezelfde informatie in iedere bibliotheek te vinden is. “Je moet het gewoon niet opzoeken.”
The Mousetrap is een tamelijk exclusief stuk. In het contract is bepaald dat het werk slechts één keer per jaar in een ander theater opgevoerd mag worden.
Nu heeft ook de kleinzoon van Agatha Christie, die op zijn negende verjaardag de rechten op het stuk cadeau kreeg, zich in de kwestie gemengd. “Het is geen kwestie van geld maar het is gewoon jammer als een publicatie – als je het zo kunt noemen – het plezier van mensen verpest. Het is gewoon jammer.”
The Independent on Sunday:  Wikipedia springs ‘Mousetrap’ ending
cc-foto: Duncan C

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.