60

De een wil de ander maar die ene wil die ander niet

“De ene wil een ander, maar die ander wil die ene niet. De ander wil een ander, en die ene heeft verdriet”. De pogingen om te komen tot een nieuw kabinet te komen, doen steeds meer denken aan deze zinnen uit de klassieker van Ramses Shaffy: De een wil de ander. Informateur Schippers heeft een pauze ingelast en roept alle partijen op nog eens goed na te denken over hun voorkeuren en afwijzingen. Ze verklaart tegenover de NOS dat ze met alle partijen heeft gesproken en alle voorkeursvarianten heeft gehoord maar dat voor iedere variant geldt dat deze te weinig steun heeft onder een of meerdere partijen van die variant.

Zo willen D66 en CDA graag onderhandelen met de SP maar wil Roemer niet aan tafel met de VVD. Hij wil juist met CDA en D66 praten over een coalitie met GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Buma ziet dat op zijn beurt totaal niet zitten. De ChristenUnie is een andere mogelijke partner voor het zogeheten motorblok van VVD, CDA en D66 maar laatstgenoemde partij is daar niet happig op en bovendien heeft die samenstelling slechts 76 zetels in de Tweede Kamer.

De PvdA is een andere mogelijke coalitiegenoot maar die partij heeft daar vooralsnog weinig trek in omdat de kiezers de vorige regeringsdeelname ongenadig hebben afgestraft. Wilders beloofde zijn kiezers nooit van zijn leven een regering te vormen onder leiderschap van Mark Rutte maar komt daar nu op terug. Andere partijen voelen er niet voor om met de door de rechter veroordeelde PVV-voorman in zee te gaan, onder meer omdat hij de reputatie heeft nooit woord te houden.

Eerder deze klapten de onderhandelingen over een kabinet van VVD-CDA-D66-GroenLinks.

Maandag gaat Schippers verder met haar verkennend onderzoek naar politieke combinaties.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)