Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wil van het volk: IJsland stelt grondwet samen via 'crowdsourcing'

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Flickr_IJsland_Matito_300.jpg
Naast het gekozen comité dat aan het grondwetsvoorstel werkte, kon iedereen via internet suggesties doen
IJsland werd vrijdag het eerste land dat een grondwet opstelde op basis van ‘crowdsourcing’. Het concept van de nieuwe grondwet is opgesteld door een democratisch gekozen comité van 25 leden. Maar iedereen met een internetverbinding kon een bijdrage leveren door suggesties toe te voegen, zo meldt de NOS zaterdag. De concept-grondwet is aan het parlement voorgelegd.
De NOS schrijft dat sociale netwerksites als Twitter, YouTube en Facebook werden ingezet om in contact te komen met de burgers, de zogeheten crowdsourcing. Ook werd er een website opgericht waarop het comité sinds april wekelijks tijdelijke versies van artikelen plaatste. Mensen konden daar op reageren. Suggesties werden bekeken en degenen die door het comité zijn goedgekeurd, werden direct aan het concept toegevoegd, aldus de NOS. Het is niet duidelijk in hoeverre dit is gebeurd.
De Britse krant The Guardian schrijft dat de financiële crisis, onder andere de ondergang van spaarbank Icesave, IJsland heeft gedwongen zijn grondwet te herzien. Een eigen grondwet heeft het land eigenlijk nooit gehad, bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Denemarken in 1944 werd de Deense wet overgenomen met een paar minimale veranderingen, zoals de vervanging van het woord koning door president.
Deze volksraadpleging volgde op een nationaal forum vorig jaar waarop 950 willekeurige mensen een dag lang discussieerden over de grondwet. Het ontwerp wordt vanaf 1 oktober door een parlementaire commissie bekeken, zo laat een woordvoerder weten.
Foto-cc: Matt Rigott
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.