123

Wil Wilders weg?

Gaat PVV-leider Ayaan Hirsi Ali achterna? ... Opiniemaker claimt aanwijzingen voor aanstaand vertrek naar de VS ... PVV plannen nu van tafel ... Maar ook: 'Rol nog lang niet uitgespeeld'

De onverwachte en met onduidelijkheden omgeven breuk tussen Wilders en zijn gedoogpartners Rutte en Verhagen, blijft speculaties voeden. Vooral omdat het abrupte einde komt vlak voordat de PVV-oprichter naar de VS afreist om op Koninginnedag daar zijn nieuwe – Engelstalige – boek te presenteren. Keert Wilders zich van Nederland af?

Het lijkt te absurd voor woorden om te denken dat Wilders zijn 1,5 miljoen kiezers verweesd zal achterlaten. Niettemin nemen de speculaties daarover toe en worden ze steeds serieuzers genomen. De positie van Wilders als marktleider in de uiterst lucratieve anti-islamindustrie staat in Nederland onder druk door de crisis. Aan de overzijde van de oceaan is er met de retoriek nog wel een godsvermogen te verdienen. De staatsrechtjurist Sander Terphuis schreef maandag in de Volkskrant dat er aanwijzingen zijn dat Wilders naar de VS vertrekt.

Het zal niet lang duren, is mijn veronderstelling, dat Geert Wilders de overstap maakt naar Amerika; denk aan de weg die ook Ayaan Hirsi Ali heeft gevolgd. Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen Ayaan en Geert. Ze verlieten allebei de VVD, zij maakten allebei een film over moslims. En ze schreven allebei een boek over de islam. Bovendien hebben zij allebei hun populariteit en succes te danken aan de islam en moslims. Het zal hen sieren als zij dit een keer erkennen. Ayaan werkt nu bij het Enterprise Institute in Amerika met een topsalaris. Het anti-islam boek van Wilders dat binnenkort uitkomt, dient naar mijn mening dan ook gezien te worden als zijn sollicitatiebrief voor een topfunctie in de VS. 

Terphuis verklaarde dinsdag op Twitter dat hij vrijdag in het tv-programma De Halve Maan met nieuwe aanwijzingen zal komen. Ook Elsevier-columnist en Wilders-sympathisant Afshin Ellian ziet dat een vertrek aanstaande is:

Door deze onbegrijpelijke val zet Wilders wellicht zijn eigen vertrekoperatie opgang. Het boek ligt klaar. Amerika wacht op de nieuwe Ayaan Hirsi Ali. De eenzame moederziel van Wilders zegt: eindelijk een normaal leven op deze aarde. Vaarwel Holland. Het ga je goed. Ik gun hem dit van harte. Wilders heeft te veel geleden in deze moerasdelta.

Het is opvallend dat Wilders, die altijd anderen de maat neemt als het gaat om loyaliteit aan Nederland, uitgerekend de enige jaarlijkse nationale feestdag aangrijpt om een boek dat hij in een vreemde taal heeft geschreven in het buitenland te presenteren. Hij zal zijn boek op Koninginnedag in de VS uitbrengen. In het boek zet hij nog eens uiteen dat hij de islam als een gevaar ziet.

In Nederland lijkt de rol van de PVV voorlopig uitgespeeld nu Wilders zo onverwacht de stekker uit het kabinet trok en het daardoor minstens tot diep in het najaar zal duren eer er een nieuwe regering is.

De Volkskrant schrijft woensdag:

Vooral PVV-stokpaardjes lijken te sneuvelen nu de regeringspartijen VVD en CDA zich niet meer gehouden achten aan afspraken met de voormalige gedoogpartner. De dierenpolitie kan opgeheven worden. De afschaffing van de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod komen niet meer aan de orde. De PVV kan ook fluiten naar allerlei strengere maatregelen op het gebied van immigratie en asiel.

Anderen zijn echter lang niet overtuigd dat Wilders van het toneel verdwijnt of aan invloed inboet. Politicoloog Merijn Oudenampsen, net als Terphuis ook Joop-opiniemaker, zegt in Trouw:

 “De beweging stort absoluut niet in bij afwezigheid van de macht. Voor velen is dit een proteststem. Mensen stemmen op Wilders omdat ze het belangrijk vinden dat zijn geluid gehoord wordt. Als je het hen vraagt, zeggen ze zelfs vaak: als hij aan de macht komt, dan vind ik dat misschien wel een beetje eng.

Wat denk je? Blijft Wilders? Zo ja, is zijn rol uitgespeeld? Zo nee, doet de PVV dan wel mee met de verkiezingen? Reageer!

Geef een reactie

Laatste reacties (123)