Laatste update 15:18
15

Wilde-Jole: vermaning Arib heeft gunstig effect op Wilders en Rutte onder vuur

Vanuit de Haagse studio van De Nieuws BV geven parlementair onderzoeksjournalist David van der Wilde en Joop-eindredacteur Francisco van Jole commentaar op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwing. Die vingen aan met een bijzondere oproep van voorzitter Khadija Arib. Zij had na de scheldpartijen van woensdag veel brieven ontvangen van burgers die zich ergerden aan het grove taalgebruik in het Huis van de Democratie. Arib vroeg de parlementsleden hun taal te matigen.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij maakte een bevrijdende lach los door op te merken dat hij tijdens zijn bijdragen rekening zou houden met het verzoek van Arib. Toch leek de oproep ook effect te hebben. Geert Wilders bijvoorbeeld ging zich niet te buiten aan scheldpartijen maar leverde plots een – zeldzame – inhoudelijke bijdrage. Hij confronteerde premier Mark Rutte met de groeicijfers die het CPB heeft gepubliceerd. Sinds de crisis is de economie met vijftien procent gegroeid en de bedrijfswinsten namen navenant toe. Het inkomen van de de hardwerkende Nederlander ging er echter slechts een magere twee procent op vooruit.

De oppositie legde Mark Rutte het vuur aan de schenen over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. SP-leider Lilian Marijnissen en GroenLinks-leider Jesse Klaver probeerden duidelijk te krijgen sinds wanneer Rutte het plan heeft om die maatregel te nemen en waarom die niet in het verkiezingsprogramma van de VVD stond. Rutte zocht af en toe zichtbaar naar een plausibele verklaring maar kwam uiteindelijk niet in moeilijkheden. Wel ontstond het beeld dat Rutte al voor 2010 het plan opvatte om de belasting af te schaffen. De crisis maakte het onmogelijk dat voorstel te doen. Dus wachtte Rutte met zijn cadeau aan multinationals. Uiteindelijk bleek de nakende Brexit een geschikt excuus.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)