Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders blaast open brief op

  •  
28-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
wilders300_30.jpg
De gespleten tong van Geert Wilders: neemt in brief afstand van verharding asieldebat, om op Twitter collega's uit te maken voor 'neppolitici' en op te roepen tot verzet
In een open brief nemen woensdag bijna alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer afstand van de verharding van het asieldebat. Ze roepen hun achterban op om begrip voor elkaar te tonen en ‘dreigementen en beledigingen niet met argumenten te verwarren’. Ook Geert Wilders ondertekende de brief, al lijkt hij de verharding van het debat te stimuleren met tweets waarin hij zijn collega-parlementariërs uitmaakt voor ‘neppolitici’ en de democratie de facto ontkent.
De brief is aan de ‘Nederlandse burgers’ gericht maar het is niet duidelijk of de fractievoorzitters van plan zijn het eigen advies ter harte te nemen, gezien de ophitsing en polarisering die vanuit de politiek zelf komt, zoals bijvoorbeeld de oproep tot verzet van Wilders of de twijfelachtige uitspraken van Halbe Zijlstra. Hieronder de volledige brief: 
Stop met intimideren en bedreigen.
Een van ons, de fractievoorzitter van de PVV, weet hoe het is om jarenlang bedreigd te worden. De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt. Het past niet in onze democratische rechtsstaat. De afgelopen weken volgt het ene incident op het andere. Een raadsvergadering wordt gestaakt vanwege de intimiderende sfeer. Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Bezorgde burgers worden voor racisten uitgemaakt. Mensen vloeken, tieren en wensen elkaar de ergste dingen toe als ze in demonstraties tegenover elkaar staan. Anonieme bedreigingen via mail en sociale media nemen toe, zo lijkt het. Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner.
Wij maken ons zorgen over dit klimaat van bedreiging en intimidatie. Het debat over vluchtelingen en de opvang in Nederland wordt terecht op het scherp van de snede gevoerd. En ook wij hebben daar emoties bij. De verschillen tussen ons zijn groot. In het politieke debat maken wij die verschillen duidelijk. Dat kan er stevig aan toe gaan. Dat kunnen wij hebben. Dat kan onze democratische rechtstaat hebben.
Onze oproep aan iedereen die zijn stem wil laten horen: verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens. En blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente. Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld.
RTEmagicC_Rutger_02.png

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.