230

‘Wilders declareerde tonnen voor Moszkowicz’

Volkskrant: Tweede Kamer wees torenhoge rekening af ... Bosma ontkent

PVV-leider Geert Wilders heeft getracht een rekening van zijn advocaat Bram Moszkowicz ter hoogte van ruim een half miljoen euro te declareren bij de Tweede Kamer. Dat onthult de Volkskrant op basis van anonieme bronnen en interne stukken. Martin Bosma, adjudant van de PVV-leider, ontkent via Twitter het verhaal.

Update onderaan de tekst

De rekening van toenmalig advocaat Moszkowicz voor de verdediging tijdens het zogeheten ‘haatzaaiproces’ bedroeg tussen de vijf en zes ton. Fracties kunnen bij het presidium van de Tweede Kamer kosten declareren voor het functioneren van de organisatie. Uitzonderlijke declaraties, die buiten de gewone gang van zaken vallen, worden besproken binnen het presidium. De kosten van het proces werden door ambtenaren en de meeste fractiesecretarissen geclassificeerd als privé-kosten waar de staat niet voor hoeft op te draaien. Alleen de SP had er geen moeite mee.

Parlementair verslaggever Jan Hoedeman schrijft in De Volkskrant:

De rekening van Bram Moszkowicz was niet uitgesplitst naar kosten per dag, het bedrag was niet onderbouwd. ‘Om die reden was er een negatief advies van een externe accountant. Dat wordt vrijwel altijd gevolgd’, zegt een lid van het presidium. Een van de redenen dat Moszkowicz in 2013 uit het ambt werd gezet, was zijn buitengewoon rommelige administratie. (…) Een lid van het presidium over de rekening die Wilders vergoed wilde hebben: ‘Ik zag die rekening en dacht: zo zo, die man weet van declareren. Er waren geen onderliggende stukken. Het ging om een bedrag van tussen de vijf en zes ton.’ Drie andere presidiumleden bevestigen de gang van zaken. Moszkowicz was niet bereikbaar voor commentaar, ook niet via zijn advocaat.

Kantoor Moszkowicz AmsterdamPVV-Kamerlid Bosma, verklaarde tegenover de krant: “Ik kan me dat niet herinneren.” Na publicatie van het stuk twittert hij: “Onzin in Volkskrant. De rekening van Moszkowicz: nooit ingediend bij de Kamer. Nooit besproken in Presidium. Had ik die krant ook gemeld.” Volgens de Volkskrant heeft de Amerikaanse rabiate islambestrijder Daniel Pipes meer dan 100.000 dollar gedoneerd aan Wilders voor de proceskosten.

Andere kosten die Moszkowicz maakte, zijn daarentegen vergoed. Zo declareerde de PVV voor de advocaat 22.705 als rekening voor het proces dat de PVV voerde tegen het Europese Noodfonds. 

Update:

Moszkowicz heeft aan de Telegraaf verteld dat de beweringen ‘van geen kant kloppen’. Volgens zijn zeggen heeft hij ‘aanzienlijk minder’ in rekening gebracht dan de half miljoen euro. Moszkowicz” “Met inachtneming van mijn beroepsgeheim: het bedrag komt nog niet eens in de buurt van wat ik heb ingediend.”

cc-foto: Henk-Jan van der Klis

Geef een reactie

Laatste reacties (230)