Laatste update 08:42
214

Wilders duikt weg voor rechter

Tweede Kamerlid Geert Wilders weigert de rechtszaak die tegen hem gevoerd wordt wegens haatzaaien bij te wonen. De door de wol geverfde politicus, die al twintig jaar in de Kamer zit, vermijdt zo de mogelijkheid dat hem in de rechtbank voor het oog van de camera de les wordt gelezen over de wet waar iedere Nederlander zich aan moet houden.

In het AD zegt de politicus dat hij zich niets zal aantrekken van een eventuele veroordeling en stelt hij justitie op een lijn met terroristen en politieke tegenstanders:

“Nederland is van ons. Dit is ons land en ik laat mij niet het zwijgen opleggen. Door niemand. Niet door moslimterroristen die mij al twaalf jaar bedreigen. Niet door politieke tegenstanders die me verketteren. En ook niet door het OM of de rechterlijke macht.”

Net als veel andere verdachten die terecht staan, beweert Wilders onschuldig te zijn. Hij beroept zich daarbij onder meer op opiniepeilingen waaruit zou blijken dat 43 procent het met hem eens is. In diezelfde peilingen geeft  overigens een overweldigende meerderheid (73 procent) te kennen dat Wilders beslist geen deel uit moet maken van een volgende regering.

De verdachte is niet standaard verplicht te verschijnen bij een rechtszitting. Wel kan de rechter, indien dat nodig wordt geacht, de verdachte dwingen naar de rechtbank te komen. Wegblijven leidt vaak tot hogere straffen als er sprake is van een veroordeling. Het proces, waar 12 dagen voor uitgetrokken zijn, begint maandag. Wilders wordt vertegenwoordigd door zijn advocaat, mr Knoops.

Foto: Kamerlid Wilders arriveert bij de rechtbank, september 2016

Geef een reactie

Laatste reacties (214)