102

Wilders en de eed van Hypocritus

PVV-leider beweert dat niemand zo geloofwaardig is als hij ... Steunde toetreding Griekenland, steunde De Jager en zijn valse belofte, is recordhouder verkiezingsbelofte breken

Wilders riep vandaag de Kamer bij elkaar om te debatteren over de steun die de Europese Unie met instemming van het kabinet verleent aan Griekenland. De PVV-leider greep de kans aan voor een vertrouwde act uit zijn theateroeuvre waarin hij iedereen van alles verwijt en zichzelf niks. D66-leider Pechtold waste Wilders de oren door hem er fijntjes aan te herinneren dat er nog drie parlementsleden in de Kamer zitten die in 2002 instemden met de toetreding van Griekenland. Een van hen is Wilders.


De PVV-leider die niets liever doet dan anderen de maat nemen, reageerde als door een wesp gestoken. Volgens Wilders is niemand in de Kamer zo geloofwaardig als Wilders. “Geloofwaardiger dan de PVV bestaat niet”, klonk het. Dat was geen zin uit een oudejaarsconference maar een serieuze poging tot verdediging afkomstig uit de mond van Wilders zelf.

In de rubriek Oh, Oh, Den Haag bij De Nieuws BV op Radio 1 verklaarde Francisco van Jole dat Wilders kennelijk de eed van Hypocritus heeft afgelegd. Niet alleen is hij recordhouder verkiezingsbelofte breken door in 2010 na zijn enorme overwinning meteen zijn speerpunt van AOW bij 65 te laten vallen, hij steunde ook het kabinet waarin minister van Financiën De Jager (CDA) zijn beruchte belofte deed dat de Grieken hun schulden zouden aflossen. Bovendien blijkt Wilders, die voortdurend klaagt over te hoge uitgaven, zelf bij zijn reizen in de peperdure business class te vliegen terwijl andere politici, waaronder regeringsleiders als bijvoorbeeld de Griekse premier Tsipras en de Australische premier Abbott, al lang voor economy gekozen hebben.

In de uitzending kwam ook aan de orde dat de VVD zo lang gewacht heeft met het innemen van een standpunt over het nieuwe steunpakket. Binnenhof-insider Peter Kee, parlementair redacteur van Pauw en auteur van de bestseller Het Briefje van Bleker, verbaast zich er over. “De wond bleef daardoor een maand lang dooretteren.”

De twee laten zich ook nog kort uit over de ‘fotosessie’ die het kabinet dinsdag hield op het strand bij Wassenaar. Van Jole viel de fletse kleuren van de kleding op: “Het is geen Paars maar Pastel.” 

Na een urenlang debat stemde de Kamer volgens plan met een ruime meerderheid, 90 zetels, in met het steunpakket. Wilders had zijn extra zendtijd toen al binnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)