30

Wilders en Le Pen maken potje van hun Europese boekhouding

De extreemrechtse Europarlementsfractie ENF, bestaand uit onder meer de PVV en het Front National, heeft ruim een half miljoen euro onrechtmatig uitgegeven. Dat meldt NRC. Daarnaast is er 54.000 euro spoorloos verdwenen.

De cijfers komen van accountantskantoor EY en zijn in handen van NRC. De ENF-fractie, wat staat voor Europa van Naties en Vrijheid, werd in 2015 opgericht en ontvangt sindsdien jaarlijks ruim 3 miljoen euro aan subsidies van het Europees Parlement. Voor 492.000 euro daarvan zijn de verplichte aanbestedingsregels niet gerespecteerd. Nog eens 54.000 is simpelweg zoek, omdat de documentatie niet op orde is of in zijn geheel ontbreekt.

‘Het principe van gezond financieel management’ ontbreekt bij de ENF-fractie, luidt het oordeel van EY. Het rammelende jaarrapport van de extreemrechtse fractie had al eerder naar buiten moeten komen, maar dat was moedwillig verhinderd. Het ENF had net als alle andere Europese fracties de cijfers voor 30 april moeten overhandigen, maar weigerde dat en spande een rechtszaak aan over die deadline om zo tijd te rekken. Volgens ingewijden is dat gedaan om de tekorten en verkeerde uitgaven niet in de weg te laten zitten van de pogingen van Marine LePen om president van Frankrijk te worden.

Volgens Gerof Annemans van het Vlaams Belang, tevens penningmeester van het ENF, is er niet gefraudeerd. De deadline werd gemist omdat de vele vragen over de krakkemikkige boekhouding anders niet allemaal beantwoord konden worden. De rechtszaak werd aangespannen omdat het Europarlement geen uitzondering wilde maken voor het ENF. Dat er geld spoorloos verdwenen is, wijdt Annemans aan ‘clumsy’ omgang met restaurantbonnetjes.

Het is niet de eerste keer dat de Europese financiën binnen het ENF niet op orde zijn. Eerder dit jaar eiste het Europees Parlement nog dat Le Pen bijna 300.000 euro terugbetaalde. Dat geld was bestemd om het salaris te betalen van een medewerker van Le Pen in het Europarlement. In plaats daarvan bleek die medewerker vrijwel uitsluiten op het kantoor van Front National in Parijs te werken.

Het de nu verkeerd uitgegeven en verdwenen bedragen kunnen ook worden teruggevorderd. Of het Europees Parlement daar ook om zal vragen, is nog niet bekend. Volgens kenners is de kans daarop echter wel groot. Het Parlement treedt de laatste tijd harder op tegen misbruik van EU-subsidies, als gevolg van een reeks affaires rondom Europese fracties en partijen waarbij Europees geld werd uitgegeven. In vrijwel alle gevallen betrof het extreemrechtse partijen. In december vorig jaar werd de subsidie voor het Britse UKIP zo goed als opgeschort.

Behalve de PVV en het Front National, bestaat de ENF uit het Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ, het Duitse AfD en de Italiaanse Lega Nord.

Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (30)