77

Wilders faalt in Europa

PVV-leider slaagt er niet in om essentiële Europese fractie te vormen ... Verbond met Le Pen levert niks op

PVV-leider is er niet in geslaagd een Europese fractie te vormen. Hij slaagde er niet in voldoende andere Europese partijen te interesseren voor zijn project, dat hij samen met het Franse Front National startte.

Update 23:00:

De NOS meldt dat Wilders geen zeven partijen heeft kunnen vinden. Zijn Britse tegenhanger, de Ukip, lukte dat wel:

Er komt wel een eurosceptische fractie in het Europees Parlement rond de Britse UK Independence Party, die er wel in is geslaagd voldoende geestverwanten te vinden. De UKIP weigert met het Front National samen te werken omdat die partij nog steeds antisemitisch zou zijn. Pikant is dat de UKIP aan zeven partijen is gekomen dankzij een Franse europarlementariër die uit het Front National is gestapt.
Eerder:

Eerder:
Om een fractie kunnen vormen in het Europees Parlement zijn er minimaal 25 zetels nodig uit zeven verschillende EU-landen, de teller staat nu op zes.

Onlangs werd bekend dat de Poolse KNP (Nieuw Rechts) zich wil aansluiten bij Wilders en Le Pen. Vermoedelijk sluit of een nationalistische Bulgaarse of een Litouwse partij zich nog aan, al heeft die laatste zich al verbonden aan de eurokritische fractie Europa van Democratie en Vrijheid van onder meer het Britse UKIP van Nigel Farage, Wilders en Le Pen houden hoop.

De fractie is voor Wilders en Le Pen van groot belang omdat ze alleen op die manier blokkades kunnen opwerpen en meer macht kunnen uitoefenen. Alleen fracties mogen namelijk vroeg in het proces van wetsonderhandelingen amendementen indienen; partijen mogen alleen commentaar leveren wanneer op de hoofdlijnen alles over de wet al is besloten. Ze hebben dan dus weinig invloed.

Momenteel bestaat de fractie uit de PVV, KNP, Front National, de FPÖ, Lega Nord en het Vlaams Belang.

Eerder verscheen op Joop over Janusz Korwin-Mikke: Wilders maakt nog meer antisemitische vrienden

Geef een reactie

Laatste reacties (77)