55

Wilders-fan toegang tot VS geweigerd

Leider extreemrechtse Engelse Defensie Liga wel in Nederland welkom met steundemonstratie op 30-10 voor Wilders

De Brit Tommy Robinson is toegang tot de VS geweigerd. De leider van de English Defence League (EDL) was naar New York gevlogen om zaterdag samen met Europese sympathisanten van zijn anti-moslimorganisatie te protesteren tegen de Ground Zero moskee. De Dutch Defense League meldt dat hij donderdag weer op het vliegtuig naar Engeland is gezet.


Het is niet duidelijk waarom Robinson de VS niet in komt. Volgens BN De stem kan de weigering te maken hebben met het feit dat Robinson in het verleden is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf tegen een politieagent. Eerder werd Robinson als een racist gezien, maar de laatste tijd benadrukt hij in interviews voornamelijk zijn afkeer tegen de islam.

Robinson is wel welkom in Nederland. Op 3 september kondigde de EDL aan naar Amsterdam te komen om Wilders bij te staan die op 2 november voor de rechter moet verschijnen wegens haat zaaien en discriminatie van moslims. De anti-moslimorganisatie komt naar eigen zeggen met vijfduizend demonstranten en zullen neerstrijken op het Museumplein. De gemeente Amsterdam weigerde tot nu toe ieder commentaar over de demonstratie.

De EDL is een beruchte organisatie die banden heeft met andere extreem rechtse groeperingen zoals de Jobbik-partij in Hongarije. De EDL-demonstraties ontaarden vaak in geweld en zijn gericht op haat zaaien. De aanhang bestaat grotendeels uit racistische skinheads en voetbalhooligans.

BN DeStem: VS weigert leider anti-jihad club
Lees ook bij Joop: Britse extreem-rechtse groepering komt Wilders steunen

Geef een reactie

Laatste reacties (55)