401

Wilders-fans woest over grap Theo Maassen

Cabaretier waagt het de draak te steken met 'persoonsbeveiliging'

Wilders-fans trommelen zich graag op de borst dat ze voor de vrijheid van meningsuiting zijn. Behalve dan voor moslims en voor mensen die kritiek hebben op Wilders. Of die zelfs grappen durven maken over de PVV-leider.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Maassen drijft in zijn show ‘Met alle respect’ op zijn kenmerkende manier met iedereen de spot, van Johan Friso tot Najib Amhali tot de rest van Nederland. Zo keert hij zich (op 27:30) ook tegen politici die volgens Maassen geen toekomstdroom meer uitdragen maar een nachtmerrie. Hij neemt ook PVV-kiezers onder de loep (vanaf 30:00). Daar valt verder niemand over, ook al omdat het humor is, maar dat verandert als er specifiek op Wilders wordt gemikt.

Wilders wijst er graag op dat hij beveiligd wordt en met de dood bedreigd. Zijn geflopte Amerikaanse ego-boek draagt de martelaarsachtige titel ‘Marked for Death’. Wilders, die volgens eigen zeggen de oorlog aan de islam wil verklaren, wordt al jaren beveiligd omdat hij een mogelijk doelwit is van moslimterroristen.

Het leidt (kijk vanaf 1:00:00) tot de volgende opmerking van Maassen:

Als een hond vals is, krijgt hij een spuitje, maar als een politicus vals is dan krijgt hij persoonsbeveiliging. Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting maar ik ben tegen persoonsbeveiliging. Misschien dat mensen dan net iets langer nadenken voordat ze wat zeggen.

Het conservatieve weblog De Dagelijkse Standaard briest over de grap:

En man o man, wat een linkse sneuerik is die vent toch geworden. Hij lijkt te vinden dat een stel tulbandbandieten uit het Midden-Oosten de uitgelezen mogelijkheid moet krijgt een Nederlands politicus op te blazen. Weg ermee. Gewoon, omdat ‘ie het verdient. Omdat ‘ie dingen zegt die ons niet aanstaat.

De conservatieven krijgen bijval van mensen als Volkskrant-chef Kustaw Bessems. Hij twittert:

Dat applausje erna ook. Ergens hoop ik nog dat dit parodie is.

In een toelichting zegt Bessems desgevraagd dat het hem niet gaat om de grofheid van de grap maar om ‘de redenering’.

De voorstelling ‘Met alle respect’ ging in februari in première en was zaterdag voor het eerst op TV te zien bij de VARA. Er keken 1,2 miljoen mensen naar. De theater-recensent van de Volkskrant oordeelde destijds

In tegenstelling tot zijn vorige voorstellingen, die steevast in inktzwarte mineur eindigden, is er in Met alle respect meer vrolijkheid terechtgekomen. Dat betekent niet dat er geen maatschappijkritiek inzit, sterker nog, het hele land krijgt er ongenadig hard van langs, maar op een of andere manier lijkt het alsof Maassen er ditmaal meer de lol van weet in te zien. Werkelijk elke zin die hij begint, blijkt de aanzet te zijn tot een originele, rake grap.

Geef een reactie

Laatste reacties (401)