309

Wilders gedoogt kabinet maar tekent regeerakkoord niet

[Video] PVV onderhandelt mee over akkoord dat Wilders niet ondertekent … Apart gedoogakkoord om radicaalrechtse steun aan kabinet vast te leggen

Wilders gaat geen verantwoordelijkheid dragen voor het regeerakkoord waarover hij de komende tijd onderhandelt met Rutte en Verhagen. Dat blijkt uit antwoorden die informateur Opstelten gaf tijdens zijn eerste persconferentie.


Het gedoogakkoord bevat afspraken over de 18 miljard bezuinigingen en de maatregelen die genomen worden op het gebied van immigratie, veiligheid en ouderenzorg. Die punten worden ook in het regeerakkoord opgenomen. Daarnaast bevat het regeerakkoord, dat niet door Wilders ondertekend wordt, maatregelen waar CDA en VVD het over eens zijn geworden maar waar ze andere meerderheden voor kunnen vinden. In het gedoogakkoord staat dat de PVV in die kwesties andere standpunten mag innemen maar het kabinet niet kan laten vallen. 

Er is nog meer opmerkelijks. Rutte en Verhagen laten zich tijdens de onderhandelingen bijstaan door twee fractiegenoten, respectievelijk Edith Schippers en Ab Klink maar Wilders neemt iemand van buiten de Kamerfractie mee:  Europarlementariër Barry Madlener. Dat bevestigt vermoedens dat Wilders niet aan het kabinet wil deelnemen omdat hij er geen geschikte mensen voor heeft.

Trouw: Opstelten verwacht drie weken onderhandelen

Geef een reactie

Laatste reacties (309)