104

‘Wilders geeft strijd om macht op’

Haagse Gangen: PVV-leider oogt ontspannen, is tevreden met kleinere fractie

PVV-leider Geert Wilders wil niet meer dat zijn partij de grootste wordt. Dat valt op te maken uit zijn houding tijdens de debatten, zegt Francisco van Jole bij Haagse Gangen, de dagelljkse verkiezingsrubriek op Radio 1.


Wilders was tijdens het Carré-debat de enige ontspannen deelnemer. Dat viel ook op bij eerdere debatten. Hij maakt met veel succes grapjes en is minder venijnig. Hij verstoort het debat nog wel maar lijkt er niet meer op uit het hoogste woord te voeren.

Volgens Francisco van Jole is die houding alleen logisch als Wilders met zijn PVV niet meer de grootste partij wil worden. In het verleden sprak de PVV-leider dat doel regelmatig uit, in deze campagne wordt het niet genoemd. Van Jole: ’15 zetels haalt hij toch wel en daarmee kan hij voldoende oppositie voeren’. (In clip vanaf 5:30)

De PVV raakte de afgelopen maanden in de problemen door interne perikelen. De leiderschapskwaliteiten van Wilders werden bekritiseerd en gekozen vertegenwoordigers splitsten zich af. Wilders leek de greep op zijn PVV-mensen kwijt. Bovendien mislukte een poging om met een nieuw anti-islamboek de Amerikaanse markt te veroveren.

Peter Kee, parlementair redacteur van Pauw & Witteman: ‘Vijftien Kamerzetels, dat aantal kun je goed onder controle houden.’

De strategie van Wilders werkt in het voordeel van VVD-leider Rutte, die ondervindt op de rechtervleugel nu geen concurrentie. Wellicht dat mede daarom de campagne-strategie is omgegooid en Rutte een veel gematigder toon aanslaat dan de harde rechtse taal van de verkiezingsaffiches.

Verder in Haagse Gangen: Hoe ging het Carré-debat? En: De eerste fout van Samsom.

Haagse Gangen is iedere werkdag om 11:30 uur te beluisteren bij De Gids FM op Radio 1. Met  Peter Kee, Francisco van Jole en Sherlo Esajas, voormalig politiek adviseur bij de PvdA.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)