Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wilders hypocriet over rechterlijke macht'

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Pleidooi in proces-Wilders

© 2019-09-05 09:48:18 SCHIPHOL - PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol voor het pleidooi in het minder-Marokkanen-proces tegen Wilders. ANP REMKO DE WAAL

De beschuldiging van PVV-leider Geert Wilders dat de regering onder één hoedje speelt met de rechterlijke macht is hypocriet. Dat vindt Gerrit Voerman, hoogleraar aan de Groningse faculteit Rechtsgeleerdheid. “De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”, zegt Voerman in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. “Op allerlei manieren heeft Wilders geprobeerd de rechterlijke macht afhankelijker te maken van de politiek. En tegelijkertijd verwijt hij de rechterlijke macht gepolitiseerd te zijn.”
Wilders heeft aanwijzingen dat ambtenaren van voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten en mogelijk ook de oud-minister zelf zware invloed hebben uitgeoefend op het Openbaar Ministerie in het ‘minder Marokkanen’-proces. Het is gebruikelijk dat de politiek op afstand blijft van het Openbaar Ministerie maar Wilders pleitte de afgelopen jaren zelf vaak voor meer politieke grip op de rechterlijke macht.
Voerman: “Wilders wil dat rechters niet langer voor het leven worden benoemd, maar voor zes, zeven jaar. Hij wil functioneringsgesprekken met ze houden en als ze niet zwaar genoeg gestraft hebben, kunnen ze inpakken en wegwezen. Ze mogen geen rekening houden met verzachtende omstandigheden. Dat is een verstrekkend voorstel dat de zelfstandigheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht beperkt. Zo maak je de rechterlijke macht afhankelijk van politieke willekeur.”
Als de wensen van Wilders wet worden, krijg je volgens Voerman ‘Poolse toestanden’. De Poolse regering probeert al enkele jaren de rechterlijke macht onder controle krijgen. Omdat daardoor de onafhankelijkheid van Poolse rechters in gevaar is, startte de Europese Commissie een strafprocedure tegen Polen.
Wilders stapte vijftien jaar geleden uit de VVD en richtte later de Partij voor de Vrijheid op, waarvan hij het enige lid is. Volgens Voerman zou Wilders er goed aan doen, de PVV alsnog om te vormen naar een ledenpartij. “Wilders wilde geen LPF-toestanden. Maar om iets voor te stellen in de Nederlandse politiek, moet je ook in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn en daarvoor heb je Statenleden nodig. Dat kun je niet meer allemaal vanuit Den Haag controleren. Dan is een bepaalde vorm van organisatie helemaal niet zo gek. De PVV is nu vertegenwoordigd in een 30-tal gemeenten. Er is hier en daar al wat gedoe. Je kunt wachten op nog meer gelazer. Juist ook omdat er geen structuur is. PVV’ers die ermee stoppen, klagen vaak: ‘We horen niks uit Den Haag’. Dat is logisch, want Wilders kan het niet allemaal bijbenen.”
In Betrouwbare Bronnen wijst de Nijmeegse politicoloog Koen Vossen op een extra voordeel voor een partij met leden: je krijgt subsidie. “Financieel en door gebrek aan menskracht wordt de PVV ernstig gehinderd. Maar karakterologisch is het voor Wilders en zijn rechterhand Martin Bosma bijna een nederlaag als ze nu gaan toegeven dat ze een ledenpartij nodig hebben”, aldus Vossen.
Voerman en Vossen publiceerden deze week het boek ‘Wilders gewogen, 15 jaar reuring in de Nederlandse politiek’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.