118

Wilders: “Ik voer een wereldwijde jihad”

Zeldzaam: een kritisch interview met PVV-leider ... Wilders naar Australië om bevolking te waarschuwen voor migratie en te strijden tegen multiculturele samenleving

Wilders is al een tijd op wereldtoernee om overal te waarschuwen voor de islam. Volgende week gaat hij met zijn hele beveiligingsteam naar Australië om daar te speechen tijdens de verkiezingscampagnes, ook al heeft de politicus die hem uitnodigde daar inmiddels afstand van genomen.


Wilders werd door het Australische tv-programma Lateline twintig minuten geïnterviewd over zijn ideeën, op een manier die we in Nederland niet meer kennen. Zo waagde de journalist het hem kritische vragen te stellen.

Wilders stelt zich zoals gewoonlijk op als een strenge imam als het gaat om de islam, er is volgens hem maar één uitleg van de honderden jaren oude islam mogelijk. Op de vraag of hij het eigenlijk niet gewoon heeft over islamitisch fundamentalisme komt Wilders met zijn bekende labyrintische redenering dat er verschil is tussen radicale en gematigde moslims maar dat dat verschil niet opgaat voor waar deze moslims in geloven.

De interviewer legt uit dat Australië buurland is van het land met de grootste moslimbevolking ter wereld dat sinds kort – na een (Nederlandse) dictatuur, redactie Joop – is overgegaan tot een democratische bestuursvorm. “Volgens u is dat onmogelijk in een islamitisch land. (…) Hoe moeten we ze behandelen? Alsof ze daar een beetje gek zijn?”

Wilders antwoordt, zoals vaker, dat hij verkeerd begrepen wordt en begint vervolgens over kerken in Saoedi-Arabië.

Verder raakt hij nog verstrikt in zijn beleidswens om Nederlanders die een misdrijf begaan uit te zetten. De interviewer vraagt of dat alleen voor moslims geldt. Wilders antwoordt dat die suggestie absurd is. “Ik ben geen racist.” Hij erkent daarmee zelf voor het eerst dat het onderscheid maken ten opzichte van moslims kennelijk iets racistisch heeft. Wilders beweert dat zijn maatregel ook voor Nederlanders van andere afkomsten geldt, zoals Australiërs. Alleen zijn er volgens Wilders helemaal geen problemen in Nederland met criminelen uit andere landen. 

De interviewer wil ook nog weten of het klopt dat Wilders met zijn complete team beveiligers arriveert in Australië en wat voor ontvangst hij eigenlijk verwacht. Wilders wil daar niet op in gaan.

Wilders gaat volgens eigen zeggen naar Australië om daar de multiculturele samenleving te bestrijden, nu er dit jaar verkiezingen plaastvinden. De politicus die hij komt ondersteunen, wil hem echter niet ontvangen. “Ik begrijp dat. De vriend van gisteren kan vandaag een reden hebben om je niet te willen zien.”

De video en volledig uitgeschreven tekst is hier te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)