92

Wilders in zee met belastingontwijker

BV ondergebracht bij 'virtueel kantoor'

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn BV OnLiberty ondergebracht bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in belastingontwijking. Inco Trust heeft vestigingen op onder meer de belastingparadijzen Seychellen en Mauritius.

Met OnLiberty verdient Wilders voor zo ver bekend als particulier geld met de positie die hij als Nederlands Kamerlid heeft verworven. Hij had die BV aanvankelijk stilzwijgend gevestigd op het adres de Tweede Kamer, een hoogst ongebruikelijke werkwijze. Ook had hij tegen de regels in zijn betrokkenheid bij het bedrijf niet aangemeld. Nu is de vennootschap verhuisd naar een industrieterrein in Breda, onthult de Volkskrant. OnLiberty huist bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in belastingontwijking.

De Volkskrant schrijft:

Op hetzelfde adres als Onliberty is het bedrijf van een Nigeriaanse oliehandelaar gevestigd, en twee internetbedrijven, waarvan een er anti-aging cremes verkoopt. ‘Het door ons gekozen kantoor gebruiken wij enkel als bezoekadres,’ aldus Wilders. ‘Zij verrichten geen belastingtechnische of boekhoudkundige activiteiten voor Onliberty BV. Wij weten niets van enige ‘specialisatie’ in belastingontwijking.’

Dat laatste is opmerkelijk omdat de specialisatie nadrukkelijk als hoofdactiviteit wordt aangeprezen op de website van Inco Trust.

Wilders verdient naar alle waarschijnlijkheid in het buitenland grote sommen geld met zijn spreekbeurten. Zo vroeg de organisator van een lezing van Wilders in Berlijn afgelopen weekend aanvankelijk honderd euro entree aan de toehoorders. Er werden 1000 mensen verwacht. Pas toen bleek dat vrijwel niemand een ticket kocht werd de toegangsprijs verlaagd naar 5 euro. De zaal raakte ook daarmee nog amper half vol.

Hoeveel Wilders verdient met zijn buitenlandse avonturen is onbekend. Volgens de Kamer van Koophandel verwacht de BV dit jaar een omzet van slechts 5000 euro. Dat is alleen al gezien zijn een vermogen kostende toernee door de VS eerder dit jaar onwaarschijnlijk. De lage verwachting kan onderdeel zijn van een belastingstrategie.

Ontwijk niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (92)