347

‘Wilders indirect verantwoordelijk voor Breivik’

Voormalig politiek medestander van Wilders, Bart Jan Spruyt: 'Wilders creëerde apocalyptische sfeer'

Geert Wilders is “indirect verantwoordelijk” voor het drama in Noorwegen. Dat zegt Bart Jan Spruyt, oprichter van de rechts-conservatieve denktank de Edmund Burke-stichting, die qua gedachtegoed dicht bij dat van de PVV-leider staat. Spruyt doet zijn uitspraken in een interview met de NOS.


Volgens Spruyt, tevens politiek columnist bij weekblad Elsevier, heeft Wilders de afgelopen jaren een apocalyptische sfeer opgeroepen waarin mensen als Anders Breivik tot hun daden konden komen, zo meldt de NOS:

Ik vind dat Wilders meer moet doen dan hij tot nu toe heeft gedaan, ook na de persverklaring die hij vanmorgen naar buiten bracht. Hij moet zich verantwoorden en hij moet uitleggen waar hij voor staat en waarin hij afwijkt van meneer Breivik. Wat is nu het springende punt? Waar gaan de wegen uiteen? Dat moet je heel duidelijk uitleggen, denk ik. Dat heeft Wilders tot nu toe niet gedaan.

De uitspraken van Spruyt zijn opmerkelijk, omdat ooit politieke medestander van Wilders was. Wilders vroeg Spruyt om samen met hem een rechts-conservatieve partij op te richten. Spruyt besloot om niet met Wilders in zee te gaan. Nu distantieert Spruyt zich verder van zijn voormalige politieke medestander.

Lees meer bij de NOS: ‘Wilders indirect verantwoordelijk voor Breivik’

Geef een reactie

Laatste reacties (347)