744

Wilders naar New York om moslims VS te beledigen op 9/11

PVV-leider Geert Wilders zal op 11 september spreken bij een demonstratie in New York

De betoging tegen de bouw van een islamitisch ontmoetingscentrum zal plaats vinden op Ground Zero. De demonstratie is georganiseerd door Stop Islamization Of America. De organisatie strijdt tegen de bouw van het complex, omdat ze van mening is dat het onrespectvol is een islamitisch ontmoetingscentrum te bouwen in de buurt van de plek waar op 11 september 2001 de aanslag werd gepleegd op de WTC-torens.


Wilders onderstreept de mening van de organisatie en zegt het absurd te vinden dat het gebouw geplaatst wordt vlakbij een plaats “waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde”, meldt de Volkskrant.

Naast Wilders zal ook de Republikeinse politicus Newt Gingrich spreken. Gingrich heeft zich eerder uitgesproken tegen de komst van het gebouw. De republikein komt met zijn uitspraken erg in de buurt van Wilders. Gingrich is bijvoorbeeld van mening dat zolang er geen kerken of synagogen in Saoedi-Arabië zijn, er geen moskeeën in de buurt van Ground Zero mogen komen.
Hoewel Gingrich zichzelf positioneert als anti-islamist, vertonen zijn uitspraken opvallend veel gelijkenissen met de uitspraken van Osama Bin Laden. Slate maakte een overzicht van een negental uitspraken waaruit blijkt dat de twee heren het vaak met elkaar eens zijn.

Bloomberg, burgemeester van New York, is voorstander van de komst van het gebouw. In een toespraak refereert hij aan de geschiedenis van New York en vergelijkt hij de huidige situatie met die van de Joodse gemeenschap in 1650. De aanvraag om een synagoge te bouwen in de stad werd toen afgekeurd.

Update 7 augustus 12:00

CDA-senator Hans Hillen noemt het bezoek van Wilders ‘riskant’ voor Nederland.  Dat zei hij zaterdagochtend in het radioprogramma Tros Kamerbreed. De kans is groot dat Wilders provocerende uitspraken doet en dat zou volgens Hillen zeer schadelijk zijn voor het bedrijfsleven in Nederland. Ook binnen de VVD heerst zorgen over Wilders’ reis naar New York zei Hillen. Hij denkt dat dit zeker ter sprake zal komen tijdens de formatiebesprekingen.

Luister hier naar het fragment

Geef een reactie

Laatste reacties (744)