456

Wilders officieel verdacht van discriminatie

OM gaat hoogstwaarschijnlijk over tot vervolging ... Benadrukt dat vrijheid van meningsuiting een grens heeft, ook voor Wilders

Het Openbaar Ministerie heeft Geert Wilders officieel aangemerkt als verdachte wegens het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Dat meldt onder meer NRC. Het is zo goed als zeker dat hij wordt vervolgd.


Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart vroeg Geert Wilders zijn gevolg of zij ‘meer of minder Marokkanen’ in Nederland wilden. Toen deze ‘minder’ joelden, antwoordde hij: ‘dan gaan we dat regelen’.

Het Openbaar Ministerie heeft op basis van strikt juridische afwegingen een besluit genomen om tot vervolging over te gaan, schrijft NRC. De krant benadrukt dat er geen politieke overwegingen zijn geweest bij de top van het Openbaar Ministerie die een rol zouden hebben kunnen spelen bij het besluit om Wilders te horen als verdachte van discriminatie. NRC:

Van politiek hebben we geen verstand. Wij kunnen dus ook helemaal niet beoordelen of een politicus al dan niet garen zal spinnen bij een strafzaak […] Ons besluit gaat wel tot enorme ophef leiden […] In geen geval is eventueel martelaarschap of uitbuiting van de forumfunctie een argument om dagvaarding achterwege te laten.

Het OM in Den Haag verklaart:

Binnen het OM heeft er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden naar de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Dat is ook de reden dat er is besloten om Geert Wilders te verhoren. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt.

Tegen de NOS zei een woordvoerder van het OM in Den Haag dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, maar ook een grens heeft. Ook voor Geert Wilders. 

Er kwamen dit voorjaar ruim 6400 aangiften binnen en het Openbaar Ministerie heeft die laten bekijken door diverse deskundigen.

Het OM meldt dat op dit moment het onderzoek grotendeels afgerond is en dat het verhoor van Wilders hoort bij de afsluitende fase van het onderzoek. “Daarna neemt het OM een definitieve vervolgingsbeslissing.”

Geert Wilders laat in een reactie weten het niet eens te zijn met het OM:

Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop.

Update 11.50
Voormalig advocaat Bram Moszkowicz, die Wilders in een eerder protest bijstond, adviseert de normaal zo praatgrage PVV-leider nu zijn kaken op elkaar te houden. “Ik zou hem adviseren om zich te beroepen op zijn zwijgrecht”, verklaar Moszkowicz. Hij heeft namelijk de indruk dat het OM dit keer zekerder is van zijn zaak, omdat er in het persbericht wordt aangegeven dat “strafvervolging in de rede ligt”. Het horen van Wilders voordat daadwerkelijk wordt overgegaan tot vervolging is volgens de voormalige advocaat ‘een tussenstap’.

Moszkowicz:

Ik snap dat wel. Alvorens reeële stappen te zetten is het goed om hem te laten uitleggen wat hij nu precies heeft bedoeld. Maar als ik zijn advocaat was, zou ik hem aanraden zich te beroepen op zijn zwijgrecht.

OM: Wilders verdacht van strafbare uitlatingen over Marokkanen

Geef een reactie

Laatste reacties (456)