17

Wilders op haar na naar Brussel

Chaos bij opstellen EU-kandidatenlijst PVV ... Wilders op nippertje vervangen door De Graaff als Europese lijsttrekker

Zelfverklaard vijand van de EU, Geert Wilders, had bijna zelf in Brussel gezeten. De PVV-leider wilde als lijsttrekker van zijn partij deelnemen aan de Europese verkiezingen, omdat hij vreesde dat zijn achterban anders niet zou gaan stemmen. Op het allerlaatste moment werd zijn naam echter vervangen door die van de huidige Europese lijsttrekker, Marcel de Graaff. Dat meldt het AD op basis van interne documenten van de PVV.

Wilders blijkt nauwelijks vertrouwen te hebben in zijn collega’s. Op twee van de kandidatenlijsten die werden opgesteld, stond zijn eigen naam bovenaan. De definitieve PVV-lijst kwam onder uiterst chaotische omstandigheden tot stand. Nadat diverse kandidaten afhaakten na de commotie over Wilders’ uitlatingen over ‘minder Marokkanen’, werd de huidige PVV-lijsttrekker, Marcel de Graaff, op het nippertje tot nummer 1 gebombardeerd.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren en europarlementariër Laurence Stassen waren twee van de PVV’ers die samen met Wilders de lijst voor de Europese verkiezingen samenstelden, maar opstapten na de controverse over Wilders’ Marokkanen-uitspraken. Wilders zou bij de selectie ook een ‘Lijst Boos’ opgesteld hebben met PVV’ers die probelemen zouden kunnen veroorzaken, schrijft het AD. De booslijst zette echter weinig zoden aan de dijk.

Voormalig Kamerlid Willie Dille, Wilders’ nummer 9 op de Europese kandidatenlijst, schreef in een mail aan zijn partijleider:

Jouw grootste fout is dat je je vertrouwen aan de verkeerde mensen geeft en dat loyaliteit en toewijding en kunde niet gewaardeerd worden.

cc-foto: Elger van der Wel

Geef een reactie

Laatste reacties (17)