63

Wilders populair bij media, ook ‘linkse’

De PVV-voorman wordt maandelijks in honderd artikelen besproken. Zowel in linkse als rechtse media. Ook krijgt hij meer aandacht dan andere fractieleiders

De media berichten meer over Wilders dan verkiezingswinnaar Mark Rutte. De Nederlandse Nieuwsmonitor onderzocht hoe vaak diverse media aandacht besteedden aan Wilders. Op Bos en Balkenende na, die een lange regeringsdeelname hadden, blijkt Wilders de meeste populaire politicus.

Wilders spreekt al sinds zijn oprichting van de PVV zijn ongenoegen uit over de media. Zij zouden tegen hem samenspannen, maar uit onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor blijkt juist dat de PVV-voorman sinds 2004 een van de meeste besproken politici in de media is geweest, dat schrijft Villamedia. Wilders staat in de lijst met Wouter Bos (PvdA), Jan- Peter Balkenende (CDA), Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) op de derde plek.
De onderzoekers van de Nederlandse Nieuwsmonitor vonden geen drastische verschillen tussen de berichtgeving in rechtse en linkse media. “Er is nog steeds sprake van medialogica waarbij alle media en masse berichten over de uitspraken van Wilders”, aldus de onderzoekers in het rapport.
Meerdere nieuwsmedia werkten mee aan het onderzoek: het NOS Journaal, RTL Nieuws, De Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad. Opvallend is dat vanaf 2004 De Telegraaf met 1436 artikelen minder aandacht aan Wilders schonk dan de Volkskrant met 2639. In tijden van Wilders prikkelende termen als ‘tsunami van islamisering’, ‘politieke correcte prietpraat’ en de ‘kopvoddentaks’ zijn grote pieken te zien in de berichtgevingscurve van Wilders. Alleen Rita Verdonk kreeg in het voorjaar van 2008 tijdelijk meer aandacht met de oprichting van haar partij Trots Op Nederland.

Lees hier het hele onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor

De Volkskrant: ‘Media hielpen Wilders in het zadel’

Geef een reactie

Laatste reacties (63)