Laatste update 16:24
56

Wilders steunt Hongarije na aanval op Nederland

Hongarije is woest op Nederland omdat de vertrekkend ambassadeur van het Koninkrijk, Gajus Scheltema, enkele kritische opmerkingen heeft gemaakt over de zorgwekkende politieke situatie in het voormalige Oostblok-land. Zo roemde hij de wil in Nederland tot samenwerking en de bereidheid om compromis te zoeken en zette dat af tegen de volgens hem ‘klassiek marxistische’ manier van denken in de Hongaarse politiek waarin alleen in tegenstellingen wordt gedacht.

Scheltema werd geïnterviewd door het links-liberale weekblad 168 Ora, dat na de bevrijding in 1989 werd opgericht. Hem wordt gevraagd naar de situatie rond migranten en de groeiende onveiligheid. Zo komt de aanslag in Barcelona ter sprake. De ambassadeur zegt dat de daders behoren tot een groep die de ‘verliezers van de globalisering’ zijn en die zich bekeren tot extremisme en fanatiek geloof. “Zij scheppen op dezelfde manier vijandbeelden als de Hongaarse regering”. Die regering, geleid door de rabiaat rechtse premier Orban, ligt onder vuur vanwege dictatoriale trekjes.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemt de uitlatingen ‘schandelijk’ en heeft de eigen ambassadeur uit Den Haag teruggeroepen en de diplomatieke relaties op een laag pitje gezet. Het land eist openlijke excuses. PVV-leider Wilders, die getrouwd is met een Hongaarse vrouw, steunt de Hongaarse regering en gaat Kamervragen stellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders probeert de kwestie te sussen. Hij heeft zich van de uitspraken gedistantieerd omdat ze niet overeenkomen met het beleid maar wil eerst de tekst laten vertalen en bestuderen. De ambassadeur gaat met pensioen. Overigens heeft ook de Nederlandse regering, net als veel andere landen, forse kritiek op Boedapest.

cc-foto: ministerie van Buitenlandse Zaken. Bert Koenders met zijn Hongaarse collega Peter Szijjártó

Geef een reactie

Laatste reacties (56)