43

Wilders stoot Hans Jansen van zetel: accepteert zetel in EP

Kiesraad bevestigt: PVV-leider Geert Wilders neemt zijn zetel in het Europees Parlement in ... Kiesraad: Tijdelijk dubbelmandaat Wilders mag

PVV-leider Geert Wilders heeft een benoeming in het Europees Parlement geaccepteerd. Politiek redacteur van EenVandaag, Hein Bruinewoud, meldt dat dinsdag op Twitter. Feitelijk gezien kan Wilders eigenlijk helemaal geen zitting nemen in het Europees Parlement, omdat hij ook in de Tweede Kamer zit: een dubbelmandaat is verboden. Door de benoeming toch te accepteren, lijkt hij de Europese regels nu te testen.

Eerder kondigde de PVV-voorman al aan dat hij een dubbelmandaat ambieert, omdat hij met een meerderheid aan voorkeursstemmen is gekozen. Al stond hij eigenlijk louter als lijstduwer op de lijst. Door zelf zitting te nemen in het Europees Parlement stoot hij arabist Hans Jansen van de vierde plaats.

Om een dubbelmandaat toch mogelijk te maken, stapt Wilders naar de Europese rechter. Eind mei kondigde hij nog een juridische spoedprocedure aan.

Op zijn spreekbuis – Twitter – bevestigt Wilders niet dat hij de benoeming heeft geaccepteerd. Hij laat er alleen weten dat zijn advocaat, Knoops, dinsdag een verzoek tot nietigverklaring van het verbod op dubbelmandaat indient bij het Europese Hof van Justitie, in een versnelde procedure.

Update 16.30
Secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad heeft tegenover BNR verklaard dat Wilders waarschijnlijk tijdelijk in zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement zitting kan nemen, zolang het Europese Hof van Justitie zich niet over de zaak heeft uitgesproken. Volgens de interpretatie van de Kiesraad heeft betrokkenen gedurende de procedure ‘volledig recht zitting te nemen’.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)