198

Wilders verliest kort geding tegen Staat

Rechter: Demissionair kabinet heeft ESM-verdrag niet onrechtmatig voorgelegd aan de Kamer

Geert Wilders heeft het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen de Staat verloren. Wilders vindt dat het demissionaire kabinet ‘onrechtmatig’ het ESM-verdrag aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd. Het had hiermee moeten wachten tot na de verkiezingen van 12 september. De kortgedingrechter in Den Haag heeft zijn vorderingen vrijdag afgewezen.

Toelichting op het vonnis volgt nog.

Nu.nl schrijft:

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz betoogde dinsdag tijdens de behandeling van de zaak dat het demissionaire kabinet geen bevoegdheid heeft in te stemmen met het fonds.

Maar landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wees er juist op dat de besluitvorming democratisch gebeurde.

Vorige week stemde een tweederde meerderheid in de Tweede Kamer voor het ESM-verdrag, het permanente Europese noodfonds. Nederland staat in totaal voor zo’n 40 miljard euro garant. Wilders meent dat Nederland hiermee een blanco cheque aan de Grieken geeft.

Wilders zette tijdens de debatten alles op alles om de stemming uitgesteld te krijgen. Hij vroeg maar liefst zeven keer een hoofdelijke stemming aan over uitstel, maar het mocht niet baten. De verhouding in de Kamer was telkens gelijk: circa 100 stemmen voor het verdrag en circa 50 stemmen tegen.

AD: Wilders verliest kort geding tegen Staat over ESM
NU.nl: Wilders verliest kort geding om ESM

Geef een reactie

Laatste reacties (198)