45

Wilders: Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor collega Bosma

PVV-leider wilde uitgave boek van PVV-fractiesecretaris Martin Bosma tegenhouden ... Waarschuwt voor Bosma in mail: 'Wees svp voorzichtig met mb'

Het is al langer bekend dat de neuzen lang niet allemaal dezelfde richting op wijzen binnen de PVV-gelederen. Al doet PVV-leider Geert Wilders hard zijn best het spel van eensgezindheid te spelen, tussen hem en fractiesecretaris Martin Bosma botert het voor geen meter. Dinsdag onthult NRC bovendien dat Wilders met hulp van zijn partijgenoten heeft geprobeerd publicatie van een boek van Bosma over Zuid-Afrika te voorkomen.

Benadrukt moet wel worden dat het boek bol staat van bizarre vergelijkingen en beschuldigingen. Zo neemt Bosma de stelling in dat ‘links’ van plan is “de Europese bevolking van Nederland’ in dezelfde minderheidspositie te brengen als blanke Afrikaners overkwam na het einde van de apartheid. Ook noemt hij de bevrijder van de zwarte bevolking en gelijkheidsstrijder, Nelson Mandela, een communistische leider van een terreurorganisatie. Prominenten Nederlanders die sympathie betuigden of steun gaven aan Mandela of zijn partij, ANC, worden in het manuscript met de grond gelijk gemaakt. Het zouden ‘handlangers van de ANC-apartheid’ zijn.

Tot zover de bizarre gedachtekronkels van Bosma.

Wilders, die gewoonlijk voor zichzelf pleit voor de meest uitgebreide versie van vrijheid van meningsuiting en daar dan nog graag wat scheppen bovenop doet, was bang dat het boek, als het voor de Europese Parlementsverkiezingen uit zou komen, te veel gedoe zou opleveren. Hij maande zijn partijgenoten in een mail daarom om behoedzaam met Bosma om te springen. “Wees svp voorzichtig met mb”, mailde hij. Toen bekend werd, eind 2013, dat uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker het boek toch niet wil uitgeven, mailde de PVV-leider dat hij dit “geweldig nieuws” vond.

Eerder beklaagde Wilders zich al tegen collega’s dat Bosma lui en onberekenbaar is. De band tussen de twee is volgens bronnen van NRC al langer niet goed meer.

NRC: Wilders wilde omstreden boek fractielid Bosma tegenhouden

Geef een reactie

Laatste reacties (45)