Laatste update 08 februari 2017, 07:45
41

HHJHHEZ: Wilders niet welkom in De Balie?

In Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit, het nieuwe crossmediale radioprogramma van Joop waarin podcasts worden gemixt met de website en live reacties, is er De Vraag van de Week die aan gasten en luisteraars wordt voorgelegd. Deze week luidde die: “Als u de hoofdredactie was van De Standaard, had u Abou Jahjah dan ook ontslagen wegens zijn opmerking op Facebook?”

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie en groot voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, spreekt van een lastig dilemma. Hier de letterlijke weergave van zijn antwoord:

Als je Abou JahJah aanneemt als columnist dan kun je dit soort dingen natuurlijk verwachten als je hem enigszins gevolgd had, en ik neem aan dat de hoofdredactie van De Standaard dat gedaan heeft, voordat ze iemand een columnn aanbieden. Dit is geheel in lijn met wat Jahjah al jaren zegt. We leven in een vrij land, je mag dingen zeggen die je wil en waar je achter staat, je mag meningen verkondigen. Overigens is deze mening waarschijnlijk strafbaar want het is oproepen tot het plegen van geweld. Het is wat mij betreft persoonlijk ook een zeer laakbare oproep, namelijk er worden onschuldigen doodgereden door een terrorist en hij zegt dat het een goede zaak is en dat het er eigenlijk meer moeten zijn. Want hij verduidelijkte die Facebook-post ook nog met een andere Facebook-post waarin hij echt heel duidelijk is dat hij vindt dat dit goed is en dat het vaker moet gebeuren dat er terroristische aanslagen op Israëliërs gepleegd worden. Maar het is in lijn met wat hij altijd gezegd heeft, dus ik vraag me eigenlijk af wat de hoofdredactie van De Standaard dan dacht? Als je zo’n columnist aanneemt dan neem ik aan dat je ook lange tijd met hem wilt oplopen, als je het belangrijk vindt dat het geluid gehoord wordt. Ik begrijp eigenlijk de verwarring van de hoofdredactie daar niet helemaal. Dit hadden ze zich eerder moeten bedenken toen ze Jahjah aanstelden. Ik denk dat die (hoofdredacteur) eigenlijk in een erg moeilijk parket zit. Want wat dacht die dan? En gaat hij al zijn columnisten op onwelgevallige meningen controleren en ontslaan? Ik zou bij De Balie een heel ander standpunt innemen. Kijk, mensen hebben meningen en die moeten gehoord worden. En het is heel belangrijk dat we alle soorten meningen horen in een open samenleving. Totdat het strafrecht er bij komt, want we hebben een grens aan de vrijheid van meningsuiting en dat is het strafrecht. In dit geval denk ik dat hij over de grens van het strafrecht gaat en ik zou hier geen mensen in de zaal willen hebben die strafrechtelijk vervolgbare uitspraken doen. Tenminste, als het OM ook vervolgt. Aan de andere kant: als iemand dat wenst te doen, dan is dat zijn verantwoordelijkheid. Ik denk dat de hoofdredactie van De Standaard in een buitengewoon lastig parket zit. Ze hebben zichzelf aan alle kanten belachelijk gemaakt.

Luister hier terug (vanaf 07:30)

Na het horen van het antwoord constateert presentator Francisco van Jole dat de lijn van Albrecht betekent dat Geert Wilders niet welkom is in De Balie. De PVV-leider is immers vervolgd door het OM en veroordeeld door de rechtbank omdat zijn ‘minder’-uitspraken in strijd zijn met de wet.

In een toelichting tegenover Joop legt Albrecht zaterdagmiddag desgevraagd uit dat zijn woorden niet opgevat moeten worden als een verbod op Wilders. Hij wijst er op dat in De Balie vaker mensen zijn uitgenodigd die strafrechtelijk zijn veroordeeld, bijvoorbeeld pedofielen bij een discussie over pedofilie. Ook Abou Jahjah was recent nog te gast. “Toen we een radicale islamprediker uitnodigden waarschuwde burgemeester Van der Laan dat hij twee officieren van justitie zou sturen om toe te zien op overtredingen. Terecht vind ik. En dat is wat ik bedoelde. De grens ligt bij het strafrecht en dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Dus het is niet zo dat Geert Wilders hier niet welkom is.”

David van der Wilde sprak voor de podcast in De Balie uitgebreid met Yoeri Albrecht, CDA-Kamerlid Mona Keijzer en Munire Manisa, PvdA-deelraadslid in Amsterdam-West. Ze bespreken onder meer de legalisering van wietteelt waar Keijzer fel tegen is, de vraag of marktwerking in de zorg wel een goed middel is en of De Telegraaf te ver ging door vluchtelingen als een plaag af te schilderen. De podcast is hier terug te horen.

De hele nachtuitzending van Hier Hoor Je Hoe het Echt Zit met co-presentatrice Hasna El Maroudi is hier terug te horen. Daarin de reacties van luisteraars op de Vraag van de Week – die het opvallend vaak opnemen voor Abou Jahjah – en een gesprek met de eigenzinnige Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn over zijn poging om op de kandidatenlijst te komen en zijn ideeën over de partij en de linkse koers (vanaf 35:17). Plus fragmenten uit de podcast.

Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit, tot aan de verkiezingen iedere zaterdagochtend tussen 2 en 3 op NPORadio1

Geef een reactie

Laatste reacties (41)