81

Wilders wenst deportatie criticus

PVV-leider accepteert intrekken beledigende opmerking door PvdA'er Sidali niet

Wilders vindt dat een PvdA-bestuurslid die een vergelijking trok tussen de PVV-leider en Adolf Hitler het land moet verlaten. De PVV-leider stelde dat nadat Fouad Sidali spijt had betuigd over de opmerking. Diederik Samsom beschouwt de onvermurwbaarheid van Wilders als veelzeggend.


PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken stelt dat Wilders met zijn opmerkingen bewijst ‘compleet buiten de werkelijkheid’ staat:

Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland, blijven in Nederland, dragen bij aan de opbouw van de Nederlandse samenleving. Marokkaanse Nederlanders hebben ook problemen in de samenleving, die problemen moet je oplossen. Door te roepen dat mensen maar weg moeten, wat een compleet irrealistische voorstelling van zaken is, zet je mensen tegen elkaar op.

Ook minister Lodewijk Asscher vindt de uitspraak van Wilders – dat Den Haag ‘een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ moet worden – schandalig. Volgens Asscher zet Wilders daarmee ‘willens en wetens mensen weg’:

Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken. Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is.

Donderdagavond haalde Fouad Sidali, zelf van Marokkaanse afkomst, emotioneel uit. Hij trok een vergelijking tussen de politiek van Wilders en de houding van Hitler ten opzichte van joden. Vrijdagochtend nam hij die zogeheten Godwin terug:

De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproept

Sidali teruggefloten door Spekman, neemt woorden terug. Verstandig. Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn.

Een veelzeggende reactie, aldus PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom:

Sidali neemt terecht emotionele uitspraak over Wilders terug. Wilders houdt vast aan zijn haatdragende uitspraak over Marokkanen. Zegt alles

De PVV is zelf overigens ook niet vies van grove vergelijkingen. Zo vergeleek PVV-Kamerlid Beertema in het parlement GroenLinksers eens met aanhangers van de Cambodjaanse dictator en oorlogsmisdadiger Pol Pot. 

cc-foto: Philip Weiss

Geef een reactie

Laatste reacties (81)