Laatste update 13:51
57

Plasterk: Ook Wilders moet zich houden aan de wet en donateur openbaar maken

De Stichting Vrienden van de PVV heeft in 2015 een “anonieme” gift ontvangen van 9.000 euro. Van de donateur is alleen de naam en de woonplaats bij de stichting bekend, en dat is tegen de regels in. Politieke partijen in de Eerste en/of Tweede Kamer zijn bij wet verplicht om jaarlijks alle giften vanaf 4.500 openbaar te maken. Inclusief adresgegevens van de donateur. Geert Wilders heeft de minister gevraagd de donatie als anoniem te behandelen, maar die gaat daar op advies van de commissie van financiën politieke partijen (Cftpp) niet in mee. Minister Plasterk geeft de stichting nu even de tijd om alle benodigde gegevens te verzamelen en alsnog melding te maken van de gift. Lukt dat niet, of krijgt de stichting geen goedkeuring van de donateur om de gegevens openbaar te maken, dan moet Geert Wilders – feitelijk het enige lid van de PVV – het ministerie van BZK 8.000 euro betalen.

Dat lijkt misschien niet veel voor een politieke partij, maar voor een partij in financiële nood is dat het wel degelijk. Zo onthulde het AD onlangs dat de partijkas van de PVV zo leeg is, dat toen de partij besloot ‘verzetsspray’ uit te delen in Spijkenisse, de fractieleden zelf ieder 100 euro moesten lappen om de kosten te kunnen dekken.

De wet die partijen verplicht om financiële donaties openbaar te maken is in 2013 van kracht gegaan. Het resultaat is dat partijen gedwongen transparanter zijn. De PVV is daar nooit voorstander van geweest.  Zo onthulde Vrij Nederland in het verleden al dat de PVV giften ontvangt van Amerikaanse ultra-conservatieve donateurs. Vrij Nederland schreef destijds:

Zeker is dat Wilders buitenlandse donateurs heeft. Op websites van Amerikaanse en Israëlische organisaties staan oproepen hem financieel te steunen. Zo stuurde de pro-Israëlische Children of Jewish Holocaust Survivors Los Angeles een e-mail rond waarin de ontvangers worden opgeroepen Wilders te steunen bij zijn komende rechtszaak. In januari moet Wilders voor de rechter komen op beschuldiging van haatzaaien en discriminatie.

Volgens de Children of Jewish Holocaust Survivors is het ‘een perfecte gelegenheid om de fascistoïde islam en radicale moslims te ontmaskeren’. In de mail staat een link om geld te storten op Wilders’ ‘legal defense fund’. Wie daar op klikt, komt uit op de Engels-talige website van de PVV. Links staat een ‘button’ om te doneren aan de stichting ‘vrienden van de PVV’ en rechts boven aan de site staat een andere Engelstalige button, maar ook dan kom je uit op de ‘vrienden van de PVV’. Grote vraag is hoe Wilders de geldstromen voor zijn rechtszaak en die voor de partij scheidt.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)