1111

Wilders wijkt voor Lucassen

Update 20:00 uur: [Video] Erik Lucassen bij Een Vandaag ... Buurtterrorist Lucassen blijft in de fractie... PvdA, GroenLinks en D66 eisen debat met premier Rutte en vice-premier Verhagen over 'stabiliteit en geloofwaardigheid van het kabinet'

De affaire Lucassen gaat vandaag de zesde dag in. Nog steeds heeft PVV-leider Wilders geen beslissing genomen over het lot van de parlementariër die wegens geweld en ontucht in opspraak is gekomen.

sitestat
Trouw schrijft:

De zaak rond het in opspraak geraakte PVV-kamerlid Eric Lucassen toont aan hoe kwetsbaar de stabiliteit van de rechtse coalitie een maand na de start is.
PVV-leider Geert Wilders zou Lucassen uit de fractie moeten zetten om geloofwaardig te blijven, maar als hij dat doet, krijgt hij de rekening gepresenteerd: geen meerderheid voor de coalitie van VVD en CDA, die zijn partij gedoogt.
(…)
Een woordvoerster van de PVV-fractie verklaarde gisteravond ’geen idee’ te hebben wat er gaat gebeuren.

De andere partijen onthouden zich tot nu toe van kritiek op het getreuzel van de PVV maar volgens De Pers blijft dat niet meer lang zo, blijkt uit een gesprek met onder meer D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Ook de D66’er zit er niet op te wachten om zich met andere partijen te bemoeien. ‘Maar dit is wel een heel bijzondere omstandigheid. Ik ben verbaasd dat iedereen zijn handen in onschuld wast.’ Het is volgens hem veel te simpel om de zaak-Lucassen af te doen als een interne PVV-kwestie. ‘Het raakt deze regering, alleen al in wiskundige zin.’ Door de affaire Lucassen kan het kabinet zijn meerderheid van één zetel kwijtraken. ‘Dat maakt het politiek uiterst relevant. Ik vind dat Wilders, maar ook Rutte en Verhagen daarop moeten reageren.’ 

Update 12:50 Ondertussen worstelen de PVV-gezinde media met de affaire binnen de partij, die oogt als een treinongeluk. De Telegraaf probeert, geconfronteerd met ziedende reacties, de schade te beperken door bij de dagelijkse lezers-enquete het publiek de vertrouwde richting uit te sturen met vragen als:

Denkt u dat de PVV moeite heeft om goede kandidaten te werven door maatschappelijke verkettering?” 

en

Vindt u dat er een hetze tegen Eric Lucassen is gevoerd?” 

Elsevier stelt in een tandenknarsend geschreven commentaar:

Door Lucassen eruit te gooien, zwicht Wilders voor de negatieve publiciteit. Dat lokt weer nieuwe journalistieke aanvallen uit op de PVV. Maar als Wilders vertrouwen heeft in zijn fractie, kan hij die druk weerstaan. (…) Misschien is dat nog een lichtpuntje voor Wilders, die de afgelopen dagen een aangeslagen indruk maakte: de kwestie-Lucassen is een goed moment om gezag te tonen.

Update 13:30 NRC Handelsblad meldt: 

Het in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen denkt nog na over zijn politieke toekomst. Dat liet hij vanochtend telefonisch weten. Hij wilde verder niet op de kwestie ingaan en zei later met een reactie te komen. Onduidelijk is nog wanneer dat gebeurt.

Update 15:25
De NOS meldt dat Lucassen in de PVV-fractie blijft. Geert Wilders heeft hem wel zijn woordvoerdersschap op het gebied van Wijken en Defensie ontnomen. De portefeuille Wonen houdt hij wel. Wilders komt zonder de buurtterrorist een zetel tekort om het kabinet te kunnen gedogen.

De volledige persverklaring van de PVV:

Eric Lucassen blijft lid van de fractie van de PVV.
Lucassen is niet veroordeeld wegens bedreiging. Hij geeft toe wegens twee overtredingen een boete te hebben gehad, alsmede in 2002 veroordeeld te zijn voor een misdrijf. Voor dit laatste, ontucht, stelt hij dat er geen sprake is geweest van seksueel misbruik. Wel van een ongepaste relatie waarbij sprake was van een gezagsverhouding. Lucassen erkent dat hij in deze een grote fout heeft gemaakt. In 2005 is hem overigens eervol ontslag verleend bij Defensie.
Deze feiten waren ten tijde van de selectieprocedure niet bekend bij de Partij voor de Vrijheid. Geert Wilders voelt zich door Lucassen oneerlijk bejegend omdat hij in de selectieprocedure voornoemde feiten heeft verzwegen. Lucassen schaamt zich hiervoor en biedt de PVV zijn excuses aan, alsmede aan betrokkenen in de betreffende zaken.
Fractieleider Geert Wilders is van mening dat een en ander niet zonder consequenties kan blijven en heeft Lucassen met onmiddellijke ingang zijn woordvoerderschappen op het gebied van Wijken en Defensie ontnomen.
Geert Wilders is vanmiddag om 16.00 uur bij de uitgang van de plenaire zaal in het gebouw van de Tweede Kamer beschikbaar voor commentaar.

Update 17:00: Kamer eist debat
De oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben een debat aangevraagd naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom Lucassen. Dat meldt de Volkskrant. Premier Rutte moet komen uitleggen hoe het staat met de “stabiliteit en geloofwaardigheid van het kabinet”. De drie partijen willen dat ook vicepremier Maxime Verhagen bij het debat is. 

Geef een reactie

Laatste reacties (1.111)