73

Wilders wil arabist Hans Jansen vervangen in Europarlement

PVV-leider wil zelf zitting nemen ... Stoot Hans Jansen daarmee van zijn zetel ... Dubbelmandaat is verboden, Wilders stapt naar de rechter

PVV-leider Geert Wilders wil zitting nemen in het Europarlement. Maar, zo benadrukt hij, hij wil níet uit de Tweede Kamer. Hij wil zelfs zo ver gaan met het leiden van zijn partij, dat hij nu juridisch advies aan het inwinnen is om het dubbelmandaat mogelijk te maken. Het is namelijk verboden om zowel in een nationaal parlement als het Europees parlement zitting te nemen. Dat verbod op het dubbelmandaat wil hij nu aanvechten bij de rechter.

Het is algemeen bekend dat er binnen de PVV-gelederen sprake is van onrust. Wilders zou er grote moeite mee hebben zijn fractieleden te vertrouwen. Beslissingen nemen zonder zijn instemming, zit er sowieso niet in. Dat de PVV-leider nu zelf in het Europees Parlement zitting wil nemen is dan ook op zijn minst opmerkelijk te noemen. Te meer omdat Wilders op een ‘onverkiesbare’ plaats op de kandidatenlijst stond: hij had zichzelf op plaats tien gezet. Als het hem lukt om de rechter in zijn voordeel te laten oordelen, stoot hij Arabist Hans Jansen van zijn zo gewilde zetel. Jansen stond op de vierde plaats, waardoor hij nipt in het EP terecht zou komen. 

Omdat Wilders ruim voldoende zetels heeft behaald voor een zetel, heeft hij nu besloten een dubbelmandaat te willen vervullen. “Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op me gestemd”, aldus de PVV-leider.

Eerder vervulde Wilders in Nederland al een dubbelmandaat; hij zat zowel in de gemeenteraad in Den Haag als in de Tweede Kamer. Dat hield hij nog geen vier maanden vol. Of dit een succes gaat worden, moet dus nog maar blijken.

Overigens was Wilders zelf in het verleden juist een voorstander van het verbod op een dubbelmandaat. Hij stemde bijvoorbeeld tegen een motie van Kamerleden Van Bommel/ Verhagen om het verbod op te heffen. Nu een dubbelmandaat hem goed uitkomt, neemt hij het toch niet zo nauw met zijn mening.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)