251

Wilders wil verplicht zwarte Zwarte Piet

PVV komt met wetsvoorstel waarin overheden wordt verboden kinderliederen te wijzigen 

Geert Wilders komt binnenkort met een ‘zwartepietenwet’. Dat heeft de PVV-voorman maandag in het tv-programma Vandaag de dag laten weten. Kamerlid Martin Bosma zou er heel het weekend hard aan hebben zitten schrijven. Het beoogde doel: Zwarte Piet moet zwart blijven en de kinderliederen ongewijzigd.


De Partij voor de Vrijheid doet haar naam – wederom – geen eer aan door – wederom – iets te willen verbieden: Gemeenten die ‘iets’ doen met Sinterklaas, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, wordt als het aan Wilders ligt verboden enige wijziging door te voeren. Wilders wil hen verplichten om Zwarte Piet zwart te schminken, ook mogen de sinterklaasliedjes absoluut níet veranderd worden.

Wilders zegt in Vandaag de Dag ‘onze cultuur te willen beschermen’. Als dat een grote groep mensen die deel uitmaken van Nederland pijn doet, dan is dat maar zo. Bovendien, zo zegt hij, heeft Zwarte Piet helemaal niets met racisme te maken. “Het is een kinderfeest.”

Eerder werd bekend dat nog dit jaar een nieuwe bundel zal verschijnen met traditionele Sinterklaasliedjes die zijn aangepast aan de eisen van de 21e eeuw. Het begrip ‘knecht’ wordt bijvoorbeeld geschrapt, net als ‘zwart als roet’ en ‘kaatsenballen’. Eén van de zinnen die wordt aangepast is de zin ‘want al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed’ uit het liedje ‘Daar wordt aan de deur geklopt’. Het lied is gebaseerd op de melodie van het Oostenrijkse ‘Oh du lieber Augustin’, uit 1679 over de pest.

Lees ook op Joop: Sinterklaasliedjes voortaan zonder roe en roet

Han van der Horst: Handen af van ‘Kom maar binnen met je knecht’!

Geef een reactie

Laatste reacties (251)