195

Wilders zoekt confrontatie op in Haagse Schilderswijk

PVV-leider opgehitst door Telegraaf en organiseert demo tegen 'shariafascisten' … PvdA-beambte noemt ISIS een complot van zionisten en wordt geschorst

Wilders heeft de oorlog verklaard aan de ‘shariafascisten’ die er volgens hem in de Haagse Schilderswijk een puinhoop van maken. Naar aanleiding van de berichtgeving in de Telegraaf over de uit de hand gelopen anti-ISIS-demonstratie organiseert hij een nieuwe demonstratie op 20 september.

“Ik vind dat heel veel mensen, liefst duizenden zouden moeten meelopen om te laten zien dat het om Nederlands grondgebied gaat en dat we geen shariawijk accepteren”, aldus de PVV-leider. Volgens hem ergeren talloze mensen zich aan de moslimextremisten en jonge relschoppers die afgelopen zondag een anti-ISIS-demonstratie verstoorden.

Zondag demonstreerde Pro Patria, een gelegenheidsorganisatie met daarin een aantal mensen uit het rechts-radicale milieu, tegen moslimextremisme in de wijk. Zo’n 200 mensen liepen mee met ‘de Mars van de Vrijheid’ door de Schilderswijk totdat ongeregeldheden uitbraken nadat moslims bij een tegendemonstratie met stenen begonnen te gooien. De ME moest ingrijpen en zes mensen werden opgepakt.

Pro Patria heeft al een aanvraag gedaan voor een tweede ’Mars van de Vrijheid’. Als de gemeente zo’n demonstratie verbiedt zegt Wilders de demonstratie alsnog door te zetten. “Desnoods loop ik er in m’n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden”, zegt hij tegen De Telegraaf.

De Telegraaf schrijft dat er een veldslag dreigt te ontstaan in de Schilderswijk als Wilders zijn plannen doorzet. Groepen allochtone jongeren zouden bezig zijn met het rekruteren van ’troepen’ om de buurt met grof geweld te verdedigen. In een interview met HP/De Tijd in 2004 zei Wilders ooit echt niet uit te zijn op rassenrellen, maar dat als het er toe zou komen daar niet bij voorbaat een negatieve werking uit hoeft te gaan. 

Ongeveer tegelijkertijd met Wilders’ aankondiging van een nieuwe demonstratie gooide PvdA-beambte Yasmina Haifi nog een druppel op de gloeide plaat. In een tweet meent ze dat ISIS een terreurorganisatie is die wordt gerund door zionisten om de islam zwart te maken. Korte tijd later verwijderde ze de tweet. De beambte gaf in een reactie aan dat ze dit deed na de realisatie over de ’politieke gevoeligheid van de tweet in relatie tot haar werk’. Afstand van haar bewering deed ze echter niet. Het staat volgens haar buiten kijf dat ISIS één groot anti-islam complot is.

Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes willen weten of minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) maatregelen neemt tegen Haifi die als projectleider werkt op het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie. Van Klaveren en Bontes vinden ‘dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn’. 

Ook PVV-leider Geert Wilders en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageerden op de tweet. ‘Gestoord, ontslaan’, aldus Wilders. Omtzigt: ‘als medewerker ministerie van veiligheid en justitie zo over ISIS denkt, gaat terrorismebestrijding mis’.

Update 13.47 uur

Yasmina Haifi is geschorst na haar tweet.
AD: Wilders wil duizenden bij nieuwe demo Schilderswijk

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (195)