42

Wilders zoekt nog één partij voor fractie in het EP

Pools Nieuw Rechts sluit zich aan ... maar beoogde Litouwse partner sluit zich aan bij UKIP van Farage

Geert Wilders heeft een extra partner op de tocht naar een nieuwe fractie in het Europees Parlement. De nieuwe, zesde, partner is de KNP (Nieuw Rechts) uit Polen.

Dat verklaarde een woordvoerder van de Poolse partij tegenover Trouw. De groep mist nu nog één deelnemende partij om het vereiste aantal van 25 parlementariërs uit minimaal zeven lidstaten bij elkaar te sprokkelen om een fractie te kunnen vormen. Naast de Poolse KNP en de PVV bestaat de groep uit het Front National, de FPÖ, de Lega Nord en het Vlaams Belang.

Eerder had Wilders moeite met de toetreding van de Polen, die vrijwel alle belastingen willen afschaffen en vrouwen het kiesrecht willen ontnemen, omdat zij vaker links zouden stemmen. KNP-leider Janusz Korwin-Mikke raakte eerder in opspraak, omdat hij over de Joden in Auschwitz zei dat ze in ieder geval goed gevoed werden met drie maaltijden per dag en dat ze werkzekerheid hadden.

Er wordt verbaasd gereageerd op de draai van Wilders. Zo noemt Marianne Thieme het op twitter een ‘Grappig nieuwtje voor het Polen-meldpunt’. En schrijver Guus Kuijer kan er niet over uit dat Wilders wil samenwerken met een partij die tegen het vrouwenkiesrecht is.

Lid van de groep en Vlaams Belang-leider Filip Dewinter:

Meerdere partijen willen met ons samenwerken. Voordat ze toegelaten worden moeten we het er alle vijf mee eens zijn. Het heeft geen zin een nieuwe partner binnen te halen als daardoor onvrede ontstaat. Als een partij bezwaar heeft gaat het niet door.

De zevende partij lijkt echter een probleem te gaan vormen. Belangrijkste gegadigde leek een Litouwse partij, maar die heeft zich nu aangesloten bij de UKIP van Nigel Farage, die daarmee nu voldoende steun heeft om een fractie te vormen.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)