14

&… Willem Holleeder op hitlijst

De hoogste waterglijbaan ter wereld ... rassenscheiding in Brazilië en meer ander nieuws dat vandaag voorbij kwam.

Maar we beginnen deze verzameling van ‘het andere nieuws van vandaag’ met een mooi filmpje.

Patterned by Nature from Sosolimited on Vimeo.

Rapper Lange Frans en volkszanger Mick Harren gaan een nummer opnemen met topcrimineel Willem Holleeder. Het initiatief van de samenwerking komt van Harren. Hij kent Holleeder al sinds zijn jeugd in de Jordaan.

‘Ik begrijp dat dit verontwaardiging kan oproepen’, zegt Harren. ‘Maar ik ben een zanger van het levenslied. Misdaad hoort daar ook bij. En wie denkt dan niet meteen aan Holleeder?’

Lange Frans heeft Holleeder deze week voor het eerst ontmoet: ‘Dat was in het begin heel onwerkelijk, maar het werd al snel gezellig.’ Voor de zekerheid liet de rapper op Twitter nog weten dat Holleeder meewerkt aan het nummer, maar geen nood zal zingen of rappen.

Nog meer criminaliteit: Het doden van honden valt niet onder de artistieke vrijheid die in de Duitse grondwet staat beschreven. Dat heeft een rechter in Berlijn beslist.

Een kunstenares wilde maandag twee puppy’s wurgen in een schouwburg in de Duitse hoofdstad onder begeleiding van treurmuziek en meditatieve momenten. Onder het motto ‘De dood als metamorfose’ wilde zij eraan herinneren dat sleehonden in Alaska en jachthonden in Spanje worden gewurgd, zodra zij niet meer op hun taak berekend zijn.

Iets dat wel mag: rassenscheiding. Althans op Braziliaanse universiteiten Het onderscheid is volgens de rechters een terechte manier om de zwarte bevolking vooruit te helpen.

De universiteit van de hoofdstad Brasilia reserveert al sinds 2004 20 procent van de toelating van jongeren van zwarte, gemengde of indianenrassen. Een rechtse beweging had daartegen een proces aangespannen, omdat het racisme zou bevorderen. De kwestie leidde tot een intense campagne van zwarten, onder wie de zwarte Amerikaanse filmregisseur Spike Lee. En die campagne heeft dus effect gehad. 

Tot slot ook in Brazilië: de hoogste waterglijbaan ter wereld. 41 meter hoog en de topsnelheid ligt boven de 100 kilometer per uur. Succes!

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)