178

Wilt u daar een bonnetje bij?

Update: SP: Wij willen altijd transparantie ... PvdA, VVD en D66 willen fractiefinanciën openbaar maken, PVV is tegen ... Woensdag neemt commissie Werkwijze besluit ...'Die geheimzinnigdoenerij is nergens voor nodig' 

Alle fracties krijgen jaarlijks ruim 23 miljoen euro om personeel te betalen en activiteiten ter ondersteuning van de fractie te bekostigen. Het accountantsrapport dat hierover jaarlijks per fractie wordt opgesteld is echter geheim. VVD en PvdA, gesteund door D66, willen dat hier verandering in komt. In 2009 bleek al dat de SP de partijkas onterecht had aangesproken om campagnekosten te vergoeden. Ook de VVD had van dergelijk geld onderzoek laten doen naar ‘het merk VVD’. Om dit soort misbruik te voorkomen moeten de uitgaven van de afgelopen jaren met terugwerkende kracht alsnog geopenbaard worden, maar daar hebben veel partijen geen rekening mee gehouden.

De

Updates onderaan

Volkskrant schrijft:

Juist om moeizame interne discussies voortaan te voorkomen is eerder besloten dat in juni 2016 alle fractiekosten vanaf 2014 openbaar worden. VVD, PvdA en D66 zetten de zaak nu verder op scherp met hun eis dat ook alle kosten over 2012 en 2013 openbaar moeten worden. Dat stuit op grote bezwaren bij andere partijen. Fracties hebben er nooit rekening mee gehouden dat de cijfers op straat zouden komen te liggen.VVD is voortrekker transparantie

Overleg hierover tussen de partijen in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, heeft tot niets geleid en daarom moet nu de commissie Werkwijze Tweede Kamer een oordeel vellen. VVD, PvdA en D66 hebben een meerderheid en voor dit soort interne besluiten is geen stemming nodig.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt dat alles transparant moet zijn:

Zelf vragen wij van ministeries en organisaties tot achter de komma hoe het geld wordt besteed. Het zou van de gekke zijn als wij dan niet thuis geven. Die geheimzinnigdoenerij is nergens voor nodig.”

Dwarsliggers

Hoewel PVV en SP officieel geen commentaar geven, bevestigen betrokkenen aan de Volkskrant dat deze partijen tegen openbaarmaking van de administratie zijn. De partijen beroepen zich op hun zwijgrecht omdat het overleg van het presidium besloten is. Norbert Klein is het enige Kamerlid dat openlijk zegt dat de PVV weigert mee te doen.

De fractiekosten dienen ter ondersteuning van het goed laten functioneren van de fractie. Bij SP en PVV lopen financiën van fractie en partij meer door elkaar dan bij andere partijen, zo bevestigt een oud-Kamervoorzitter desgevraagd. Daarom ligt het onderwerp daar gevoeliger.

Op Twitter ging SP-Kamerlid Renske Leijten de discussie aan met Raoul du Pré, parlementair verslaggever van de Volkskrant.

SP reageert
De SP laat in een reactie weten altijd vóór openheid van fractiekosten te zijn. De partij laat op de website weten:

De fractiekosten van de SP zijn volledig openbaar, journalisten die hier meer over willen weten kunnen die cijfers ook gewoon opvragen. Het bericht vandaag in de Volkskrant, dat de SP tegen openbaarmaking zou zijn, is dan ook onbegrijpelijk. Deze krant heeft in het verleden ook zelf al eens de fractiekosten van de Tweede Kamerfractie van de SP gekregen.

Geef een reactie

Laatste reacties (178)