39

‘Schaf parkeergeld af om spooksteden te voorkomen’

Winkelleegstand moet worden teruggedrongen door het verlagen van de parkeertarieven. Dat schrijft Detailhandel Nederland in een open brief aan de gemeenten. Aanleiding voor de brief is het recente faillissement van onder meer AktieSport en Perry Sport.

Eerder legden onder andere V&D, Mexx, Schoenenreus, Dixons en Halfords al het loodje. Volgens Detailhandel Nederland heeft de winkelleegstand het afgelopen jaar een recordhoogte van 7,4 procent bereikt en is de verwachting dat daar ‘de komende jaren’ nog eens 1,2 miljoen meter aan leegstaande winkelruimte bij.

Vorige maand deed ook ING al de voorspelling dat over tien jaar een kwart van alle aankopen online wordt gedaan. De parkeertarieven zijn volgens Detailhandel Nederland een struikelblok voor de consument. Door de almaar stijgende kosten voor het parkeren, blijft het winkelpubliek steeds vaker weg. Volgens voorzitter Guido van Woerkom zijn de gemeenten nu aan zet.

Om spooksteden te voorkomen, moeten gemeenten in actie komen. Een concrete maatregel die ze meteen kunnen nemen, is het verlagen van de parkeertarieven. Die vormen nu een barrière voor consumenten. Pakketjes kun je gratis laten thuisbezorgen, maar als je zelf naar een winkel gaat, moet je betalen en loop je het risico op een parkeerboete.

Ook vindt Van Woerkom dat kleinere steden parkeermeters zelfs helemaal in de ban moeten doen. ‘In plaatsen als Dordrecht, Emmen en Lelystad mag het tarief nooit meer dan één euro per uur bedragen.’

Als voorbeeld van hoe het absoluut niet moet, noemt Van Woerkom Assen. ‘Daar stegen de parkeertarieven sinds 2010 met 45 procent, nam de winkelleegstand toe tot 17,5 procent en als klap op de vuurpijl nam Assen ook nog eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te bouwen.’

Volgens de voorzitter van Detailhandel Nederland is er ook wel wat te doen tegen de trieste aanblik van al die lege winkelpanden in de stadscentra. Volgens Van Woerkom zouden gemeenten aan ruilverkaveling moeten doen, net als in de landbouw.

Leegstaande panden tasten de aantrekkingskracht van de binnensteden en winkelcentra ernstig aan. 30 procent van het huidige aantal vierkante winkelmeters is overbodig. Gemeenten moeten actie ondernemen om te zorgen dat die verdwijnen. Verhuis winkeliers uit zulke uitstervende aanloopstraten naar plekken waar voor consumenten wel wat te kiezen en te beleven valt.

Bron: De Stentor
Cc-beeld

Geef een reactie

Laatste reacties (39)