10

Winnaar AKO Literatuurprijs: Brussel leerde niets van Congo

David van Reybrouck: 'De staat laat alleen maar haar tanden zien aan Afrikaanse immigranten'

Schrijver David van Reybrouck is met zijn boek ‘Congo. Een geschiedenis’ de winnaar van de prestigieuze AKO Literatuurprijs. Hij schreef zijn boek in één van Brussel’s grootste probleemwijken waar veel Afrikaanse immigranten wonen. Illegaliteit en legaliteit gaan daar hand in hand, maar wat Van Reybrouck opvalt is dat zijn staat met repressie en harde optreden niets bereikt.

Het doet me denken aan dezelfde domme maatregelingen die jaren geleden in Belgische Congo werden genomen”, zegt Van Reybrouck in een interview met Vara Uitgesproken.

Voor zijn boek Congo. Een geschiedenis woonde Van Reybrouck lange tijd in Congo waar hij mensen interviewde die nog de tijd hebben meegemaakt dat hun land een kolonie van België was. Over zijn eigen werk zei hij: “De geschiedenis is een afschuwelijk gerecht, bereidt met de beste ingrediënten.”

Van Reybrouck maakte in zijn eigen wijk in Brussel mee hoe Afrikaanse immigranten ‘de beste tijd van hun leven staan te verlummelen.’

Brussel is volgens hem een tijdbom. Zo’n 25 procent van de mensen leeft er onder de Europese armoedegrens en 40 procent in zijn wijk is werkloos. “Tuurlijk moet je criminaliteit aanpakken, maar het één kan het ander niet uitsluiten. […] Deze mensen zakken weg in de diepere drijfveren van totale wanhoop. De staat laat in deze wijk alleen maar haar tanden zien aan immigranten, terwijl ze ook een verzoringsstaat is.”
Bekijk het hele interview met Van Reybourck op de website van Uitgesproken.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)